Laptope iz Lenovo ThinkBook serije uređaja do sada nismo imali priliku isprobati, a najlakše bi ih bilo opisati kao kombinacijom jakih poslovnih ThnikPada i svakodnevnih potrošačkih Ideapad modela. Evo kako izgleda i šta nudi jedan ThinkBook 15 model.

****

Kao i uvijek, dopada nam se što brojevi u oznaci modela jasno naznačavaju dijagonalu ekrana ovih uređaja, pa je Lenovo ThinkBook 15, laptop sa 15,6-inčnim ekranom. Radi se o vrlo elegantnom laptopu izrađenom u više nijansi sive boje, čiji je poklopac sa lijepo istaknutim ThinkBook logom izrađen od aluminijuma. Isti se može postaviti u potpuno horizontalni položaj, a moderne i ravne linije, te ukupan kvalitet izrade, kompletiraju vrlo ugodne crte ovog poslovnog laptopa.

Podizanje poklopca otkriva nekoliko zanimljivih detalja. Tu je svakako izdvojeno Smart Power dugme sa integrisanim čitačem otisaka prsta, pa tako prilikom uključivanja automatski se čita i otisak prsta za jednostavnije i brže logiranje, te veću sigurnost. Tastatura sa dvostepenim pozadinskim osvjetljenjem integriše i numerički dio. Ovo je stavka koja je po nama možda viška, jer bi se dobila prostranija i komfornija tastatura, tako da se na primjer desni Shift ili PageUp, PageDown tipke, ne bi morale skraćivati. S druge strane tipkanje je vrlo ugodno. Tipke su malo tvrđe i imaju duži hod, a opremljena je i sa našim afrikatima, dok touchpad sa ugrađenim tipkama radi bez ikakvih većih mana.

IPS matrica ekrana isporučuje sliku Full HD rezolucije, ima antirefleksivni premaz, te odlično osvjetljene od 250 nita. Boje su također veoma dobro prezentovane, tako da ekran može pokriti širi spektar namjene – od poslovnih do multimedijalnih aktivnosti.

1/1

Hardverski, ovo je vrlo jaka i bogato opremljena konfiguracija. Laptop pokreće četverojezgreni Core i7 procesor desete generacije sa maksimalnom Turbo frekvencijom od 4,9 GHz. Uz njega je tu još 16 GB DDR4 memorije, te 256 GB SSD u M.2 verziji kao i 1 TB hard disk. Ovo je veoma dobra kombinacija za brz rad sistema, uz dovoljno prostora za pohranu podataka. Treba istaći i posebnu AMD Radeon 620 grafičku karticu koja radi pored integrisane Intelove UHD grafike, što nije za ozbiljno igranje, ali za povremenu i nezahtjevnu zabavu, može itekako dobro proći.

Od portova i priključaka, tu je bukvalno sve što treba jedan ovakav laptop. Ethernet, HDMI, dva USB Type-C porta, dva USB 3.1 porta, čitač memorijskih kartica, audio priključak, ali i jedan zanimljiv skriveni USB 2.0 port u koji recimo možete smjestiti bežični prijemnik od miša ili tastature kako ne bi smetao, ili kako ga ne bi izgubili. Poslovne sigurnosne karakteristike zaokružene su TMP 2.0 modulom za enkripciju diskova, kao i ThinkShutter poklopcem za web kameru.

Što se tiče baterije, naš test je pokazao skoro 6 sati HD video reprodukcije, što je svakako pohvalan rezultat za jedan ovakav laptop.

Na kraju, uz Window 10 Pro licencu, nije nam bilo teško podvući crtu. ThinkBook 15 je lijepo dizajniran i uobličen laptop za srednje zahtjevne poslovne korisnike koji žele kvalitetne performanse, uz dobru sigurnost i umjerenu cijenu.

Cijena: 2.399,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
bogata konfiguracija, zasebna grafička kartica, performanse, ukupan dojam

MINUS
tastatura je mogla proći bez numeričkog dijela

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7-10510U, quad-core, HT; Intel UHD Graphics; AMD Radeon 620; 15,6" IPS ekran 250 nita, 1920x1080; 16GB DDR4 RAM; M.2 SSD 256GB; 1TB HDD; WiFi 802.11ac; Bluetooth 5.0; Gigabit Ethernet; HDMI; 2x USB 3.1; 2x Type-C USB 3.0; 1x USB 2.0; Audio I/O; Čitač otisaka prsta; Čitač memorijskih kartica; 720p web camera; Smart Power Button with Fingerprint Reader; TPM Module 2.0; 1,8kg; Windows 10 Pro.