Bespilotne letjelice ili dronovi su se danas toliko udomaćili da se čak i oni najmlađi više ne okreću za njima. Na tržištu ih je ogroman broj u različitim formama i veličinama, a definitivno najpopularniji od njih je postao kineski DJI. Do nas je došao najnoviji član njihove Mavic serije, Mavic Mini.

****

Za one koji manje prate dešavanja iz ovog svijeta, na početku recimo da je potrošački dio DJI dronova podijeljen u Phantom i Mavic serije, sa više različitih modela i mogućnosti za pružanje profesionalnih video i foto snimaka iz zraka. Među njih se ugurao i Spark model, kao najkompaktniji dron koji je integrisao prepoznatljive DJI tehnologije, sve dok se nedavno nije pojavio upravo Mavic Mini.

Mavic serija je prepoznatljiva po svojim sklopivim i lako prenosivim tijelima, pa i Mavic Mini nastavlja u istom ritmu. Ovo je trenutno njihov najkompaktniji i najlakši dron, čija težina ne prelazi 250 grama, što ga čini lakšim od nekih telefona. Ujedno, njegove dimenzije i masa ne podliježu propisima za registraciju pri administracijama za avio saobraćaj, što je vrlo mudar i lukav potez kompanije.

Sklopljen, u potpunosti može stati na dlan ruke, dok se rasklapanjem pretvara u standardni quadcopter, odnosno dron sa četiri motora koji pokreću dvokrake elise. Mada se na prvu čini krhak, kvalitet izrade je na visokom nivou, što u finalu osigurava pouzdanost.

Mavic Mini se u standardnoj verziji isporučuje sa jednom baterijom i daljinskim kontrolerom, dok Fly More Combo Kit koji je došao do nas uključuje vrlo atraktivnu i kompaktnu torbicu, ukupno tri baterije, punjač za više baterija, te niz dodataka poput kablova, zamjenskih elisa i zaštita za motore i elise.

Baterija se smješta u pretinac sa njegove stražnje strane, a odmah ispod nje su smješteni micro SD slot, te micro USB priključak za punjenje baterije ako nemate dodatni punjač.

Iako potpuno pojednostavljen, Mini integriše mnogo toga iz Mavic serije. Opremljen je sa 12 megapikselnom kamerom fiksiranom na stabilizator koji radi po tri ose, te objektiv sa f/2.8 otvorom blende i vidnim polje koje odgovara 24mm rasponu. Makimalna rezolucija ya snimanje videa od 2,7k je i više negodovoljna za ovaj model drona, dok se u Full HD rezoluciji možete zabaviti i sa usporenim snimcima jer može snimati pri maksimalnih 60 sličica u sekundi, dok fotke snima samo u JPG formatu.

1/1

Jedini veći nedostatak je nepostojanje senzora za detekciju prepreka sa prednje i stražnje strane, pa treba biti obazriv, tako da su tu samo dva Vision senzora sa donje strane za jednostavnije prizemljivanje i lakši let u zatvorenom prostoru.

Daljinski kontroler se nije mnogo mijenjao u odnosu na druge modele, no ono čemu je DJI posvetio više pažnje je posebna DJI Fly aplikacija za telefone, kojom su željeli potpuno pojednostaviti upravljanje ovim dronom. I to im je uspjelo. Aplikacija je vrlo pregledna, intuitivna i jednostavna za snalaženje, pa oni kojima je ovo prvi dron, zaista neće imati problema da se brzo naviknu i više fokusiraju na letenje.

Tu su je i dalje nekoliko modova rada, Positioning kao klasični vid upravljanja, Sport, za nešto agilnije i brže prelažejne distanci, te Cinematic za sporije i mirnije letenje. Nama se najviše svidjela informacija o stanju baterije izraženom u minutama, a ujedno je i njeno trajanje koje u prosjeku iznosi oko 25 minuta jedna od najvećih prednosti ovog drona. Specifikacijski, 4km je maksimalna udaljenost na kojoj bi trebao obezbijediti prenos HD slike, što je nevjerovatan podatak za ovako mali uređaj. Nama je i 500 metara bilo dovoljno daleko da se počnemo brinuti, ali uz GPS+GLONASS prijemnike za precizniju navigaciju, te visinomjer i elektronski kompas, automatski povratak na početnu lokaciju dodatno ulijevaju sigurnost.

S obzirom na njegovu veličinu i cijenu, perfomanse i mogućnosti Minija su odlične. Ovaj mali dron nije ni dizajniran da se nadmeće sa većom i skupljom braćom, pa uz manje nedostatke, ali i dosta toga pokupljenog od njih, finalni kvalitet videa i fotografija može se ocijeniti odličnom ocjenom. Posebno u uslovima dobrog dnevnog svjetla. Zato, ako tražite jednostavan i pristupačan način za ulazak u svijet dronova, bez mnogo kompromisa u kvaliteti snimaka, Mavic Mini je savršena opcija.

Cijena: (Fly More Combo) 976,00 KM

Avtera, Sarajevo http://www.avtera.ba

PLUS
kompaktnost, trajanje baterije, mogućnosti za cijenu, jednostavna aplikacija, ukupan dojam, odličan izbor za ulazak u svijet dronova

MINUS
nedostatak senzora za detekciju prepreka

SPECIFIKACIJE:
Senzor kamere: 1/2,3”, 12 Mpx, Objektiv: ugao vidljivosti 83° (), f/2.8; ISO osetljivost 100-3200; Fotografije: 4000 x 3000 px; JPEG; Video: 2720×1530 px na 24/25 fps, 1920 x 1080 px na 24-60 fps, MP4; microSD do 256 GB, GPS+GLONASS navigacija, Baterija: litijum-polimer, 2600 mAh; Masa: 249 grama.