Za one koji nisu upoznati sa Master serijom Logitech uređaja, ukratko, riječ je o jednim od najboljih hardverskih alata za kvalitetan i produktivan rad. MX Master 3 je nova, osvježena verzija njihovog najboljeg miša.

****

Teško je i pomisliti da se već gotovo savršeni prethodnici Master trojke mogu toliko unaprijediti, no u Logitechu očigledno imaju dovoljno svježih ideja i povratnih informacija korisnika, da izlazak trojke nije bio upitan.

Dizajnerski, ovo je jedan od najbolje ergonomski formiranih miševa, kod kojeg dlan i prsti veoma prirodno prate savijanje i nagib cijelog miša, a palac se naslanja na izbačeni dio sa njegove lijeve strane. Odmah je jasno da je miš isključivo dizajniran za desnu ruku. Kvalitet materijala korištenih za izradu, prekidači, točkići i blago gumirana površina stražnjeg dijela jasno daju do znanja da je riječ o jednom premium mišu. Diskretno reljefasti dio ispod palca i stražnjeg dijela smanjuje klizanje dlana, a umanje i znojenje jer dlan u manje tačaka dodiruje površinu.

Tehnologija u ovom mišu zaista oduševljava. Prije svega, Logitech je odlučio da unaprijedi već perfektan scroll točkić koji ima dva moda rada - skrolanje po linijama i beskonačni mod skrolanja, čiji se mod mijenja na dugme ispod točkića. No, sada uz pomoć MagSpeed tehnologije omogućeno je da se bržim zakretanjem točkića, on automatski može prebaciti iz jednog moda u drugi. I to radi tako glatko i perfektno da se pitamo zbog čega uopšte potreba za dugmetom za ručno prebacivanje?

S druge strane, tu je i horizontalni scroll točkić na dohvat palca, koji će vam u zavisnosti od sotvera koji koristite omogućiti skrolanje po horizontali, pa na primjer u browseru možete scrollati između otvorenih tabova ili u Photoshopu jednostavno birati dimenzije četkice.

1/1

Back i Forward tipke su gotovo na idealnim pozicijama, a treba spomenuti „gesture“ dugme koje se nalazi ispod palca, čiji pritisak u kombinaciji sa različitim kretanjima miša, proizvodi različite akcije, pa recimo možete brzo prikazati desktop, otvoriti Task Bar i slično. Naravno, Logitech Options softver je neizbježan za detaljno prilagođavanje svega i svačega vlastitim potrebama.

Darkfield senzor maksimalne rezolucije od 4.000 DPI nije imao potrebu da se mijenja, a njegova tehnologija omogućava da miša koristite na bukvalno bilo kojoj površini, uključujući i potpuno providno staklo.

Za spajanje na uređaje možete koristiti priloženi mini Unifying USB prijemnik ili Bluetooth povezivanje. Miš posjeduje i tri profila za bežične konekcije, koji se biraju tipkom sa donje strane miša. Tako možete upravljati sa tri uređaja koji su u neposrednoj blizini, bez stalnog Bluetooth uparivanja. Uz miša se isporučuje i USB Type C kabl, ali on ne služi za žičanu konekciju već za punjenje baterije miša, koja po specifikaciji proizvođača na jednom punjenju može raditi oko 70 dana.

Naravno, tu je i dalje Flow funkcija koja omogućava da se miš poveže simultano sa do tri računara u vašem okruženju, ali umjesto prebaivanja tipkom sa donje strane miša, pomak s jednog na drugi je kao kada imamo dva monitora spojena na jednom računaru. I sve radi bez ikakvih problema, pa čak i razmjena podataka u copy/paste stilu, bez ikakvih ograničenja na tipove fajlova.

Sve podvučeno, Logitech je još jednom pokazao da je kreirao gospodara desktopa, pa ako spadate u grupu poslovnih korisnika, programera ili kreatora multimedijalnih sadržaja, savršenijeg miša od ovoga ćete teško pronaći.

Cijena: 271,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
ergonomija, kvalitet izradr, načini povezivanja, senzor od 4.000 dpi, uparivanje sa tri uređaja, Flow funkcija i simultani rad do tri računara istovremeno

MINUS
nije za korisnike koji preferiraju manje miševe

SPECIFIKACIJE:
Wireless: Logitech Pico Unifying USB receiver, 2,4 GHz; Bluetooth; Darkfield Laser sensor, 200-4000 dpi; 7 tipki; horizontalni i vertikalni scroll; USB-C brzo punjenje, 70 dana trajanje baterije sa jednim punjenjem