Među proizvođačima foto opreme, Canon je najduže odolijevao lansiranju mirrorless aparata. Nakon malih EOS M modela sa APS-C senzorom, brzo su skočili i lansirali EOS R, mirrorless aparat sa full frame senzorom namijenjen profesionalcima i zahtjevnijim korisnicima. Ubrzo su shvatili da tu ima prostra i za manje zahtjevne korisnike i stiže EOS RP, koji smo i mi imali priliku isprobati.

****

Na početku, ukratko da pojasnimo razliku između DSLR i mirrorless dizajna aparata, pa kao što i samo ime kaže, mirrorless aparati ne koriste sistem prizme i kombinaciju ogledala koji sliku reflektuju do tražila, čime je omogućeno kreiranje manjih, lakših i jednostavnijih aparata. Slično je i sa razlikama između APS-C i full frame senzora, što za one koji prate foto tematiku ne moramo pojašnjavati.

Canon EOS RP je najlakše predstaviti kao jedan od najjeftinijih mirrorless aparata sa full frame senzorom na tržištu. Pogled na njegov dizajn otkriva vrlo visoku kvalitetu izrade i naravno, kompaktnost. Male dimenzije su takve da će vam mali prst sa dobro izbačenog gripa jednostavno visiti sa donje strane.

Raspored tipki i točkića je vrlo intuitivno rješen, a posebno nam se svidjela kombinacija sa dva točkića na desnoj strani, čime puno brže možete kontrolisati stvari. Na dohvat prsta su i izdvojena funkcijska tipka, kao i video dugme.

Nekadašnji prepoznatljivi kružni točkić, zamijenjen je sada običnim četverosmjernim dugmetom, što je opet dovoljno jer na raspolaganju imamo pokretni 3-inčni ekran osjetljiv na dodir vrlo visoke rezolucije i kvalitete. Standardno Canonovski, logičnost menija i podešavanja su prilično jasni.

Srce aparata je 26 megapikselni full frame senzor koji koristi njihov već dobro ustaljeni, pouzdani i brzi Dual Pixel CMOS autofokusni sistem sa mogućih 4779 tačaka fokusa. Podrška za detekciju očiju i praćenje lica na sceni, radi nevjerovatno dobro, pa će ljubitelji fotografisanja portreta biti još sigurniji.

Zahvaljujući DIGIC 8 procesoru omogućena je brzina okidanja od 5 slika u sekundi za JPEG fotografije sve dok imate prostora na kartici, dok je za RAW fotke broj ograničen na njih 50. Uz full frame senzor i ovaj procesor, kontrola šuma na visokim ISO osjetljivostima je veoma dobro izbalanisrana, pa njegova značajnija uočljivost kreće tek od vrijednosti 6400, a omogućen je raspon od 100 do 40.000.

1/1

Što se tiče videa, 4K podrška je tu, ali pri maksimalnih 25 sličica u sekundi, dok Full HD podržava njih 60. Naravno, podržan je i autofokus tokom snimanja videa.

EOS R serija donijela je i novi prihvat za objektive pod oznakom RF, a u našem testnom paketu stigao je fantastičan 24-105mm objektiv sa konstantnom blendom f/4 koji ujedno integriše i stabilizaciju slike. Uz njega kompaktnost tijela je malo poljuljana, ali je opet u značajnoj prednosti u odnosu na ostala DSLR tijela. Paket je obogaćen i sa adapterom za EF i EF-S sistem objektiva, pa ukoliko ste Canon korisnik i imate već neki lični izbor objektiva, sa ovim adapterom prelazak uopšte nećete primjetiti. Što je najbitnije, autofokus i sa adapterom radi kao i sa nativnim objektivima.

Za kraj smo ostavili i njegovu najslabiju stavku, a to je kapacitet i trajanje baterije, koja će sa jednim punjenjem u prosjeku izdržati oko 250-300 snimaka, pa je nabavka neke dodatne, svakako preporučljiva.

Kvalitet finalnih fotografija bio je u skladu sa očekivanjima. Veoma dobar dinamički raspon, prirodna reprodukcija boja i odlično eksponirane fotografije, ono je što Canon održava prepoznatljivim.

Sumiramo li sve, Canon EOS RP je vrijedan pogleda za svakoga ko misli da je prevazišao svoje prve foto korake i razmišlja o ulasku u full frame svijet a da pri tome zadrži i dozu kompaktnosti, ali istovremeno se nameće i kao backup rješenje za sve profesionalce. Još ako ste već investirali u neke objektive, onda ste u pravoj prednosti.

5.252,13 KM

Avtera BH, Sarajevo; www.avtera.ba

PLUS
Full frame senzor, kompaktnost u odnosu na DSLR tijela, kvalitet fotografija, odlične ISO performanse, kontrolni točkići, autofokus, Wi-Fi, adapter za objektive, objektiv

MINUS
trajanje baterije

SPECIFIKACIJE:
26,2MP Full-frame Exmor CMOS; 14-bitni Digic 8 procesor; Canon RF prihvat objektiva; 3-inčni pokretni LCD osjetljiv na dodir; AF sa 4779 tačaka sa detekcijom faza; Dual Pixel CMOS AF; Tri moda fokusiranja (One-Shot, AI-Servo, AI-Focus); 100 - 40.000 (proširivo do 50-102.400); Tražilo elektronsko (2.360.000 tačaka) ; Shutter: Bulb, 30 - 1/4000s Manual, Aperture i Shutter Priority, Scene Intelligent Auto; JPG, RAW, Stereo Video MOV(H.264) 4K/30 fps, 1080p/60fps; USB 2.0, micro-HDMI izlaz; SD/SDHC/SDXC slot; 802.11b/g/n + Bluetooth; Lithium-Ion LP-E17 punjiva baterija; 132.5 x 70.0 x 85.0 mm; 485 grama sa baterijom (samo tijelo).