Lenovo u svojoj Tab seriji tablet uređaja, ima šaroliku lepezu modela. Od onih buđetskih, do onih tankih i luksuznih. Tab M10 model koji smo mi isprobali usmjeren je ka kućnim korisnicima i porodičnoj razonodi, pa evo šta nudi.

****

Iz oznake Lenovo Tab M10, nije teško zaključiti i vjerovatno je već mnogima jasno da se radi o uređaju sa ekranskom dijagonalom od 10 inča. U pogledu dizajna, možemo reći da se radi o lijepom i vrlo atraktivnom tabletu. Izrađen je u kombinaciji plastike i metala, gdje mu je okvir kućišta ojačan metalnim dijelom, a stražnja strana blago gumirana kako bi se spriječilo klizanje u rukama. Sve djeluje veoma čvrsto i pouzdano.

Ekran sa IPS matricom i Full HD rezolucijom i odnosom stranica 16:10 isporučuje sliku sa karakteristikama koje se vežu i za one najbolje što možete pronaći na jednom tablet uređaju. Odlično osvjetljenje, prikaz realnih boja i odlični uglovi vidljivosti, jednostavno pružaju užitak rada sa bilo kojom vrstom sadržaja.

Pokretačka osnova bazirana je oko Qualcomm Snapdragon 450 čipseta sa osmojezgrenim procesorom na 1.8 GHz, uz Adreno 506 grafiku i ugodnih 3 GB RAM memorije. Tu je i 32 GB memorije za pohranu podataka, ali u slučaju da vam i to vremenom postane tijesno, tu je i mogućnost proširenja iste microSD karticama. Sve ovo sasvim je dovoljno za ugodne performanse kućnog okruženja – surfanje, prelistavanje društvenih mreža, reprodukciju multimedije i nezahtjevnog igranja, a bez problema će se ovaj tablet snaći i sa jednostavnim poslovnim zadacima poput editovanja dokumenata, razmjene mailova i slično.

1/1

Android dolazi u još uvijek aktuelnoj verziji devet, bez ikakvog opterećanja sa bloatwaerom i predinstaliranim aplikacijama, te sasvim dobro obavlja svoj posao. Ovdje treba spomenuti i integrisani Child mod, odnosno pretvaranje tableta u mod namijenjen za djecu, što će roditelji koji malo više pažnje vode o sigurnosti i privatnosti, vjerovatno znati cijeniti.

Za pohvalu su i stereo zvučnici sa Dolby Atmos aplikacijom za detaljno podešavanje muzičkih parametara, te stražnja kamera od 5 MP koja će veoma dobro obaviti posao u slučaju da vam telefon nije pri ruci. Na kraju spomenimo i to da je baterija na našem testu u kućnom okruženju izdržala 7 sati i 40 minuta, što je u prosjeku za jedan ovakav uređaj.

Sve u svemu, riječ je o vrlo atraktivnom tabletu velike dijagonale ekrana koji će za prihvatljivu sumu novca omogućiti upravno ono za šta je i kreiran – ovo je veoma dobar tablet za zabavu u krugu porodice.

Cijena: 479,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
10-inčni Full HD ekran, stock Android 9, ukupan dojam

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Čipset: Qualcomm Snapdragon 450: osmojezgreni CPU na 1.8GHz GPU: Adreno 506; RAM: 3 GB; Flash:32 GB/micro SD slot Ekran: IPS 10,1" FHD 1920x1200: Glavna kamera: 5 MP; Prednja kamera: 2 MP; Dual SIM / 4G; Wireless 802.11ac; Bluetooth 4.2; A-GPS; Micro USB; Android 9 Pie; Baterija: 4850mAh; Masa: 480 grama