Projektor koji je ovaj put došao do nas, znatno je drugačiji od onih koje smo do sada viđali. Prije svega, to možete vidjeti po njegovim dimenzijama, ali i u tehnologiji ima nešto novo i vrlo zanimljivo. Evo o čemu se radi.

****

Projektor iz kompanije Epson koji dolazi pod oznakom EB-L510U je laserski projektor, koji će se najbolje uklopiti u multimedijalne okvire, koorporativnih i edukacionih sala i okruženja. Da, dobro ste čuli, laserski. Riječ je projektoru koji umjesto klasične lampe koristi lasersku zraku kao izvor svjetlosti, što omogućava, bolju svjetloću, kontrast, te dublje i jasnije boje. Kada u to uključite i dokazanu Epsonovu 3LCD tehnologiju, sve postaje jasno sa prvom projekcijom slike. Pored toga, laserski izvor svjetlosti značajno produžuje dugotrajnost, što u ovom slučaju iznosi 20.000 radnih sati, pa uporedite sa onima koji koriste lampe čiji radni vijek u prosjeku iznosi 3 do 5 hiljada sati.

Robustan, ali i dalje dovoljno kompaktan za svoju namjenu, omogućava i nešto fleksibilniju instalaciju jer integriše i ručno pomjeranje objektiva za 20 procenata po horizontali, i čak 50 stepeni po vertikali.

Veličina slike ograničena je na prazan prostor na vašem zidu ili dimenzijama platna, a ovaj model bez ikakvih problema isporučuje sliku dijagonale od 50 do nevjerovatnih 500 inča. Sa osvjetljenjem od velikih 5.000 lumena, slika će bez problema biti vidljiva i bez većih zatamnivanja prostorije. Projektor je u mogućnosti isporučiti sliku rezolucije 1920 x 1200 piksela (WUXGA), što uz dinamički kontrast od 2,500,000:1 (dva i po miliona naprema jedan) pruža sliku izuzetnih detalja, kontrasta i oštrine.

Od priključaka tu su dva HDMI porta, jedan VGA, mrežni Ethernet port, HDBaseT port za umrežavanje i transmisiju nekompresovanog HD video signala, kao i audio priključci i izlazi. U ovom slučaju, Wi-Fi podrška je opcionalna uz nabavku odgovarajućeg dodatka.

1/1

Kontrole su smještenje sa stražnje strane, ali sve je praktičnije i jednostavnije uz odličan daljinski kontroler. Podešavanje slike je prilično detaljno, što pokazuje veliki broj opcija u meniju, a njegova jednostavnost olakšava posao. Treba spomenuti i Split screen funkciju podjele ekrana i projektovanja slike sa više izvora, što sa slikom preko 200 inča izgleda kao da gledate u dva ogromna televizora.

Kvaliteti slike je zaista teško pronaći manu, i bez problema ćete pomisliti kako graniči sa nekom TV kvalitetom. Svjetloća, oštrina, boje i kontrast jednostavno oduševljavaju, a laserski izvor svjetla također omogućava i opciju gotovo instantnog uključivanja i isključivanja.

Kada sve sumiramo, riječ o projektoru za multimedijalne i poslovne korisnike koji će znati cijeniti njegove odlične karakteristike i veoma širok spektar mogućnosti, uz vrlo atraktivnu cijenu za jedan ovakav uređaj.

Cijena: 4.490,00 KM

Avtera BH, Sarajevo; www.avtera.ba

PLUS
Dugotrajnost, laserski izvor svjetla, kvalitet slike, WUXGA rezolucija, Split Screen, ručno pomjeranje objektiva

MINUS
Wi-Fi bi trebao biti uključen

SPECIFIKACIJE:
Laserski izvor svjetla; 3LCD tehnologija projekcije slike; WUXGA (1920 x x1280) rezolucija slike; 5.100 Lumena (economy: 3.500); Kontrast: 2,500,000 : 1; Radni vijek 20.000 sati (economy: 30.000); Keystone: ± 30°, horizontalno i vertikalno; Lens Shift Manual - Vertical ± 50 %, horizontal ± 20 %; Zoom: ručni, 1- 1,6; Veličina projekcije: 50" - 500"; Zvučnik:10 W; 2x USB; 2x HDMI (1x MHL), HDBaseT, VGA, Ethernet, 3,5 audio ulaz/izlaz; Težina: 8.5 kg; Dimenzije: 440‎ x 304 x 120 mm