Kineski TCL nas je nakon nekoliko prvih testnih modela prilično iznenadio po pitanju dobrog odnosa karakteristika i cijene, a ovaj put do nas je došao jedan model iz svježe EP66 serije.

****

Prva stavka koju proizvođač potencira kod 55EP660 modela, što nije teško primjetiti i na prvi pogled, su svakako elegantnost, te minimalistički i vrlo tanki profil. Ovdje se prije svega misli na metalizirane dijelove što uključuje okvir tanak svega 1 cm, te zanimljivo riješenje donje ivice ekrana u ovalnoj formi. Sve je vrlo jednostavno i lijepo uklopljeno sa metalnim nogarama ukoliko se odlučite da TV stoji na nekom komadu kućnog namještaja umjesto zida.

Ovaj model dolazi sa Android operativnim sistemom u njegovoj svježoj devetoj verziji. Prednost Androida u odnosu na bilo koje druge Smart OS alternative je davno dokazana. Ukomponovane su uobičajene Google aplikacije, a Google Play vam daje mašti na volju da instalirate sve što mislite da je praktično koristiti na TV-u, što uključuje i igre, posebno ako imate i gamepad koji možete priključiti putem USB porta. Tu je i ugrađeni Chromecast, pa sliku sa vašeg telefona jednostavno možete prebaciti na TV, ili telefon iskoristiti za upravljanje nekim od instaliranih aplikacija. Iako je integrisana podrška za Google i Alexa glasovne asistente, pomalo neobičan duguljasti daljinski kontroler nema mikrofon i smart opcije, ali kao alternativu TCL nudi T-Cast aplikaciju koja vaš telefon pretvara u vrlo zanimljiv pametni kontrolor.

1/1

55-inčni panel koristi VA LED matricu koja isporučuje 4K rezoluciju sa veoma dobrim osvjetljenjem od 260 nita. Integrisana je Smart HDR podrška koja kombinuje umjetnu inteligenciju i standardni HDR, te prilagođaa nivo kontrasta i osvjetljenja na scenama. Panel isporučuje široki Gamut boja i obezbjeđuje veoma dobru i realnu reprodukciju boja. Uglovi vidljivosti su na veoma visokom nivou, a meniji su krcati mogućnostima za podešavanje slike, od miješanja osvjetljenja, mikro dimminga i dinamičkog kontrasta, što uz 10-bitni panel zaista pruža sliku vrlo visoke kvalitete, koja se može prilagoditi raznim korisničkim ukusima.

Iako su neki od prethodnih modela bili opremljeni audio sistemom iz JBL-a, ovaj put te saradnje nema. Dolby Audio podrška je tu, ali je i dalje zadržan veoma visok kvalitet i glasnoća kada je reprodukcija zvuka u pitanju.

Od priključaka sa stražnje strane sigurni smo da vam ništa neće nedostajati, jer ćete tu pronaći 3 HDMI priključka, dva USB 2.0 porta, klasični antenski  i digitalni priključak, te audio priključke. Naravno, nisu izostavljeni ni Ethernet, Wi-Fi i Bluetooth povezivanje.

Sve spomenutno ranije, vodi do vrlo jednostavnog zaključka. Riječ je o kvalitetno uobličenom 4K televizoru sa prednostima Android platforme, koji i dalje zadržava dobar odnos cijene i mogućnosti.

Cijena: 1.060,00 KM

Avtera BH; www.avtera.ba

PLUS
ukupan dojam, dizajn, Android 9 OS, 4K rezolucija, cijena za ovu dijagonalu, zvuk

MINUS
nema standby ili sleep mode

SPECIFIKACIJE:
55-inča/140cm, 4K UHD 3840x2160 piksela, Direct LED 10-bit VA panel, 60 Hz; Osvjetljenje 260 nit; Android 9.0; CPU Quad Core; 2GB RAM; Flash: 16GB; 3x HDMI, 2 x USB 2.0, DVB-T/S/C, Ethernet, WiFi, Bluetooth, 3,5mm izlaz za slušalice, Voice control, HDR10; PPI 1200; Dolby Digital Plus.