Iako smo konvertibilne ili 2 u 1 uređaje najčešće navikli da viđamo iz kompanije Lenovo, i kompanija Dell jako dobro stoji na tom polju. Evo šta može ponuditi jedan njihov poslovno orijentisani hibridni uređaj iz Latitude serije.

****

Iza oznake Dell Latitude 7390 2-in-1, krije se uređaj namijenjen svima koji traže poslovnu mašinu lake prenosivosti. Riječ je o uređaju vrlo kompaktnih dimenzija, koji nas je oduševio svojim dizajnom i kvalitetom izrade. Kućište je izrađeno od legure magnezija, a čitavom svojom površinom, osim tipki na tastaturi, presvučen je vrlo tankim slojem gume koja ostavlja odličan dojam prilikom korištenja, a ujedno sprečava klizanje. Također, mehanizam za pretvaranje laptopa u tablet ili neki drugi mod rada (Tent, Stand), vrlo je čvrst i pouzdan. Sve to ne iznenađuje obzirom da je certificiran MIL-SPEC 810G standardnom sa otpornošću na ekstremne temperature, prašinu, udarce i vibracije.

13,3-inčni gotovo bez bočnih ivica jedan je od razloga njegove kompaktnosti. Ekran ima odlične karakteristike. Full HD rezolucija, odlični uglovi vidljivosti i realan prikaz boja, pružiti će potpuni užitak rada na ovom uređaju. Jako pozadinsko osvjetljenje također pomaže da se ublaže reflektirajuće okruženje na sjajnoj površini ekrana.

Pokretačko tijelo bazirano je oko četverojezgrenog Core i5-8250U procesor osme generacije sa radnim taktom od 1.8 GHz, koji se u Turbo režimu penje na 3.4 GHz. Uz njega je i integrisana Intel UHD Graphics 620 kartica, sa kojom se sigurno nećete ništa ozbiljno igrati, osim nekih casual naslova. Međutim, uz 8 GB radne memorije i 256 GB prostora na SSD-u, ovo je sasvim agilna hardverska osnova za sve vrste uredskih poslova i više multi-tasking zadataka.

1/1

Tastaturu sa pozadinskim osvjetljenjem možemo ocijeniti veoma dobrom, jer je zbog kompaktnih dimenzija cijelog uređaja zadržala raspored i dovoljno prostrane tipke za kucanje i dužih tekstova, a svidio nam se i ugodno osjetljiv touchpad sa izdvojenim tipkama.

Spisak portova odgovara jednom poslovnom uređaju. Dva USB-C porta, dva USB 3.0 porta, HDMI izlaz, 3.5mm audio priključak, te slot za microSD kartice koji može poslužiti kako za čitanje, tako i za proširenje internog SSD-a, ali i slot za USIM kartice za mobilni Internet, što poslovnim korisnicima može biti veoma neophodno.

Sve ovako lijepo upakovano moralo se odraziti i trajanje baterije, koja je na našem testu HD video reprodukcije izdržala fantastičnih 9 sati i 43 minute, što ovaj uređaj smiješta u sam vrh ponude kada su u pitanju konvertibilni uređaji. Na sve ovo možemo dodati i Windows 10 Pro licencu i jednostavno doći do zaključka.

Dell Latitude 7390 je lijepo uobličen primjer jednog 2 u 1 uređaja, pa ako tražite kvalitetnu, sigurnu i lako prenosivu poslovnu mašinu sa odličnom baterijskom autonomijom, ovo je uređaj itekako vrijedan pažnje.

Cijena: 3.859,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
baterija, ekran, konvertibilne mogućnosti, prenosivost, agilnost

MINUS
Čitač otisaka prsta za veću sigurnost

SPECIFIKACIJE:
Intel Core-i5 8250U; Intel Graphics UHD 620, 13,3" IPS ekran, Full HD; 8GB RAM; SSD 256 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; Gigabit Ethernet; 2x USB Type C; 2 x USBO 3.0; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; USIM, Windows Pro; 1,42 kg.