Samsung Galaxy Buds slušalice su nasljednik njihovih prvih pravih bežičnih Gear Icon X slušalica, koje nisu baš naišle na najbolji odziv kod korisnika. Mjesta za unaprijeđenja uvijek ima, pa evo šta su u Samsungu uspjeli napraviti sa novim Galaxy Buds modelom.

****

Prvo što nas je oduševilo je vrlo kompaktna kutijica u kojoj su smještene same slušalice, te se bez problema mogu nositi u bilo kojem džepu bez većih problema. Smještene u svojim ležištima i privršćene malim magnetnim držačima, kutijica ima ulogu njihovog punjača, ali isto tako i mini power bank-a kada nije spojena USB-C kablom na izvor napjanja. To znači da interne baterije samih slušalica možete dopunjavati dok ih ne koristiti i dok su smještene u kutijici. Zgodno, tu su i dvije signalne diode – jedna koje ukazuje na napunjenost slušalica, a druga na stanje baterije same kutijice.

Ovdje odmah moramo istaći da su baterije samih slušalica izdržale skoro šest sati konstantne audio reprodukcije, što je odličan rezultat za jedan ovakav uređaj, dok se sa dopunjavanjem putem baterije iz kutijice njihova autonomija može produžiti za dodatnih 5-6 sati.

Dizajn samih slušalica možemo okarakterisati kao moderan, jednostavan i kompaktan. Mi smo testirali one žute, a dostupne su još verzije u crnoj i bijeloj boji.

Pupoljasti izgled i nalijeganje u ušima može biti subjektivna stvar, ali nama se veoma dopao. Dobra stvar je što se pored silikonskog vrha koji ulazi u ušni kanal može mijenjati i dimenzija malog krilca koje prati oblik uha i omogućava bolje nalijeganje i stabilnost. Za ovo treba malo navikavanja, ali jednom podešene i dobro namještene slušalice se mogu nositi satima bez zamaranja. Iako ćete se sigurno na prvu pribojavati da će lako ispasti iz uha i da ih možete izgubiti, mi čak nismo imali problema ni prilikom fitness aktivnosti, a usput, kućište im je optorno na znojenje.

1/1

Slušalice koriste Bluetooth 5.0 i ono što nas je najviše oduševilo prilikom korištenja je nevjerovatna brzina povezivanja i početak rada odmah nakon što otvorite njihovu kutijicu. Za to će vam biti potrebna Galaxy Wear Android aplikacija, a ona omogućava i druge pogodnosti koje slušalice nude. Prije svega tu je kontrolisanje equilizera, ali i mogućnost konfigurisanja njihovih površina osjetljivih na dodir pomoću kojih kontrolišete rad. Na primjer, jedan tapkanje play i pause, dva tapkanja iduća pjesma, dugo držanje pojaćavanje glasnoće i slično. Obzirom da posjeduju i po dva mikrofona, tu je i mogućnost uključivanja ili isključivanja zvukova iz okruženja, što može biti zgodno prilikom nekih razgovora, fokusiranja na dešavanja na ulici ili slične stvari.

Obzirom da je na izradi slušalica sarađivao AKG, kao jedan od svjetskih lidera u zvučnom inžinjeringu i akustici, kvaliteti zvuka teško možemo naći zamjerku. Veoma su glasne, zvučna slika je odlično izbalansirana, niskih tonova ili basova uopšte ne fali, ali se morate potruditi da slušalice dobro pozicionirate u ušima. Sve se dodatno može podesiti softverskim ekvilajzerom, pa i oni zahtjevniji audio korisnici neće biti razočarani.

Naravno, uz sve ovo dolazi i premium cijena, ali tražite li prave bežične slušalice sa modernim tehnologijama i dizajnom, te dugotrajnom baterijom i odličnom kvalitetom zvuka, Samsung Galaxy Buds su sigurno jedne od njih.

Cijena: 298,99 KM

Asbis, Sarajevo: www.asbis.ba

PLUS
prenosivost, zvuk, kontrole, dodatno punjenje iz kutijice, dizajn

MINUS
cijena bi mogla biti niža

SPECIFIKACIJE:
USB Type-C kabl, kontrole osjetljive na dodir, Bluetooth 5.0, Ambient Sound Mode, 5.8pi Dynamic Driver, Težina 5,6 grama, Težina kutijice 40 grama, 3 veličine silikonskih dodataka. Trajanje baterije do 6 sati