Da li ste razišljali o nabavci nadzorne mrežne kamere za manje prostore, poput kuće ili radnog okruženja? Nadgledanje mlađih ukućana, praćenje kućnih ljubimaca ili dešavanja oko radnog prostora samo su neki od sigurnosnih scenarija za koje bi se mogla iskoristiti jedna takva kamera. Mi smo isprobali jedan zanimljiv model iz kompanije TP-Link.

****

TP-Link je veoma dobro poznato ime u svijetu mrežne opreme, IP kamera, kao i novijih kućnih pametnih rješenja. NC450 nadzorna kamera je samo jedan od njih. Pakovanje same kamere već na prvu ulijeva dozu povjerenja, gdje ćete pored same kamere pronaći bogat set prateće opreme - nosač za montiranje na zid, antenu za bežičnu mrežu, napojni kabl i njegov produžni, Ethernet kabl, kao i pasivni Power over Ethernet adapter koji omogućava prenos električne energije kroz standardni Ethernet kabl, u slučaju da vam dostupnost strujnog izvora nije baš jednostavno realizovati. Vrlo zgodno.

Ukupan izgled i kvalitet izrade je veoma dobar. Dizajnom će se lako uklopiti u mnoga kućna ili poslovna okruženja, a polu-sferični dizajn omogućava postavljanje na bilo koju ravnu površinu, dok sa pratećim nosačem to može biti zid ili plafon. No, izgled nije slučajno takav. Njena kupola je motorizovana, pa omogućava rotaciju do skoro 360 stepeni, te nagib od 150 stepeni, što njenu učinkovitost značajno unaprijeđuje.

1/1

Pored Ethernet povezivanja, kamera omogućuva povezivanje i na Wi-Fi lokalnu mrežu, posjeduje micro SD slot za memorijske kartice, kao i dvokanalni mikrofon za udaljenu audio komunikaciju, te infracrveni mod rada za upotrebu po noći. Opremljena je HD CMOS senzorom 720p rezolucije, a objektiv pruža vidno polje od 75 stepeni.

Podešavanje i upotreba su vrlo pojednostavljeni, a za manje iskusne mrežne korisnike, tu je vrlo detaljno i pregledno uputstvo. Poslije toga tpCamera aplikacija za vaš telefon će biti glavni alat za rad, a nudi sve ono što biste očekivali od ovakvog jednog uređaja. Rotacija i nagib kamere vrše se jednostavnim swipe-anjem prsta po ekranu, kao i pinch to zoom funkcija zumiranja, a tu su i druga jednostavna podešavanja. Opremljena je i detekcijom pokreta i zvuka, pa vam aplikacija može poslati notifikaciju ili mail. Kvalitet slike je veoma dobar kada uzmemo namjenu i područje upotrebe uređaja, a video u H.264 formatu snima se direktno na SD karticu. U slučaju nužde udaljena kontrola je omogućena i kroz Tp Link Cloud web interefejs, uz malo ograničene kontrole.

Sve u svemu, ako tražite jednostavno kućno ili poslovno rješenje nadzorne kamere sa bogatim setom opreme, i pri tome se želite uklopiti u prihvatljive budžetske okvire, TP-Link NC450 kameru obavezno uzmite u razmatranje.

Cijena: 249,00 KM

Asbis Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
ukupan dojam, jednostavna instalacija, rotacija i nagib kamere, noćni mod

MINUS
bilo bi dobro vidjeti veću rezoluciju senzora

SPECIFIKACIJE:
Senzor :1/4" Progressive scan CMOS sensor; Rezolucija: 1.0 Megapixel (1280 x 720); Vidno polje 75°, Okretanje 300°, nagib 110°; H.264 video; dvosmjerni mikrofon; ugrađeni zvučnik; IEEE 802.11 b/g/n, Ethernet port; micro SD podrška; Dimenzije: 144 x 109 x 106 mm