Dugotrajno sjedenje i upotreba računara ostavljaju sve više posljedica na moderno čovječanstvo. Bolovi u leđima, vratu, ramenima i rukama neke su od najčešćih nus pojava. Bolna ruka, pa čak i rame može biti izazvano nezgodnim položajem držanja miša, a istraživanja pokazuju da su tzv. vertikalni miševi jedno od mogućih rješenja u sprječavanju tih posljedica. Isprobali smo jedan takav.

***

Canyon Vertical Wireless Mouse oznake CNS-CMSW16B, je bežični miš čiji će vam se dizajn na prvi pogled učinti svakako čudnim. Naziv vertikalni miš dolazi upravo zbog njegovog položaja, jer se čini kao da obični miš držite zakrenut za 90 stepeni. Do ovog dizajna se došlo zbog toga što bi ruka prirodno trebala da stoji u tom položaju, a ne blago zarotirana kao kod korištenja standardnog miša, što dovodi do naprezanja u zglobu šake.

Na ovaj način je smanjen pritisak na zglob, što ujedno smanjuje i pritisak na mišiče podlaktice, a ponekad čak i napetost u ramenu.

Canyon bežični vertikalni miš je izrađen od plastike čija je kompletna gornja strana presvučena tankim slojem gume. Odmah moramo reći, odlično je ergonomski formiran, jer je više različitih korisnika potvrdilo činjenicu kao da je kreiran po njihovom kalupu ruke. Sve linije odlično prate pozicije i nalijeganje prstiju.

1/1

Što se tiče specifikacija, ovo je standardni miš sa 5 osnovnih tipki, te šestom smještenom ispod skrol točkića koja omogućava promjenu aktivne DPI rezolucije u tri koraka - 800, 1200 i 1600 DPI.

Obzirom da je bežični, za komunikaciju sa račuanrom koristi mini USB prijemnik, koji možete smjetiti unutar kućišta pored baterije za napajanje ukoliko želite miš ponijeti sa sobom.

Njegov optički senzor je vrlo precizan, a uz podešavanje rezolucije, definitivno ćete bez problema obavljati osnovne računarske zadatke. Navikavanje na rad s njim nama nije predstavljao nikakav problem, pa sve što možemo reći ukoliko imate problema sa bolovima u zglobu šake ili ruci, ovo je odličan način da ga se probati riješiti. Posebno iz razloga što uopšte ne košta mnogo!

Cijena: 28,00 KM

Asbis Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
cijena; promjena ergonomije koja može biti ključna za smanjenje bolova u ruci

MINUS
ništa značajno

SPECIFIKACIJE:
Wireless; USB nano prijemnik; Optički senzor: 800-1.600 dpi; 6 tipki; napajanje sa jednom AA baterijom.