Veoma teško je pronaći polje na tržištu laptopa na kojem Lenovo nije uspio ponuditi neki svoj model, što uključuje i redovno popunjavanje rupa među svojim serijama. Jedan takav novitet je i njihova IdeaPad C serija sa konvertibilnim mogućnostima.

***

Model koji se našao u našem labu nosi oznaku IdeaPad C340 i predstavnik je laptopa sa konvertibilnim mogućnostima, namijenjenih korisnicima sa nešto nižim budžetom. Rekli bi smo ne-Yoga serija sa Yoga mogućnostima – pretvaranje laptopa u tablet ili korištenja nekog od njegovih prepoznatljivih položaja.

Kako smo i navikli od Lenova, laptop izgleda odlično i vrlo uglađeno. Plastično kućište sa aluminijumskim poklopcem i jak mehanizam za preklapanje ekrana, ulijevaju potpuno povjerenje u njegovu čvrstoću.

Ovo je model sa 14-inčnim ekranom, tako da je težina od 1,6kg sasvim prihvatljiva obzirom na namjenu laptopa i povremeno korištenje kao tablet. IPS ekran ima Full HD rezoluciju, dobro naglašen kontrast i reprodukciju boja, a posebno se ističu uglovi vidljivosti po vertikali, što je jako bitno za njegove konvertibilne mogućnosti.

Kada smo kod ekrana vrijedi napomenuti da se uz laptop isporučuje i Active Pen, digitalna olovka koja će svim vrstama kreativaca uz odgovarajuće aplikacije sigurno značajno olakšati korištenje ekrana osjetljivog na dodir. Olovka je vrlo precizna i jednostavna za korištenje.

Ispod ekrana je tastatura sa pozadinskim osvjetljenjem. Tipke imaju plitak hod, prostrane su, uz veliki razmak između njih, što na kraju ostavlja ugodan osjećaj korištenja. Pored prostranog touchapad sa integrisanim tipkama, uočljiv je i čitač otisaka prsta.

1/1

Pokretačka snaga bazirana je oko osme generacije četverojezgrenog Whiskey Lake Intelevog Core i5 procesora sa maksimalnom Turbo frekvencijom od 3,9 GHz, a uz njega su tu još 8 GB radne memorije te SSD disk kapaciteta 512 GB. Međutim zanimljivo je da laptop pored Intel UHD 620 grafike integriše i NVIDiA GeForce MX230 grafičku karticu, što je svakako prednost za grafički zahtjevnije aplikacije, a dopušta i nešto manje zahtjevnijeg igranja poput FIFE ili Overwatcha.  Sve ovo čini da se sistem ponaša vrlo agilno i stabilno.

Od portova tu su tri USB 3.1 porta od kojih je jedan Type-C, HDMI priključak, čitač memorijskih kartica, audio priključak, te 720p web kamera sa poklopcem u slučaju da vam briga o sigurnosti i privatnosti visoko kotira.

Iznenađujuće dobro zvuče i integrisani zvučnici smješteni na zakošenim dijelovima donje strane, tako da su rijetko ili nikako prigušeni, čak i u tablet modu, a integrisana je i Dolby Audio podrška.

Sve ovo treba zaokružiti i baterijskom autonomijom iznad prosjeka, jer je baterija na našem testu video reprodukcije izdržala 6 sati i 15 minuta.

Na kraju tu je i Windows 10 Pro licenca, pa sve što možemo zaključiti, je to, da je Lenovo kreirao fleksibilan i vrlo primamljiv laptop koji se može koristiti za razne potrebe. Za posao, kuću, kreativu ili zabavu, sa ovim IdeaPadom teško ćete pogriješiti.

Cijena: 1999,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
veoma dobar balans hardvera, konvertibilne mogućnosti, Active Pen, grafička kartica

MINUS
ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5-8265U, quad-core, HT; Intel HD Graphics 620; 14" IPS ekran, 1920x1080; Active Pen stylus; 8GB DDR4 RAM; SSD 512 GB; NVIDiA GeForce MX230 ; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.2; GigabitEthernet; 2x USB 3.1; 1x Type-C USB 3.0; HDMI; Audio I/O; Čitač otisaka prsta; Čitač memorijskih kartica; 720p web camera; 1,65kg; Windows 10 Pro.