Kompanije najčešće u prvi plan stavljaju svoje vodeće flagship modele, dok su proizvodi iz srednjeg i nižeg segmenta pomalo zapostavljeni. Ipak, jedna kompanija se tu ističe. Philips je odlučio da je jedan njihov model iz srednjeg segmenta tako dobar i važan, da su mu jednostavno dali ime - Philips The One.

****

Iako je The One ime, ujedno je i broj, ali u zvaničnim podacima on dolazi iz njihove popularne serije 7000 i nosi oznaku PUS7304. Ovo je zapravo nasljednik njihovog najprodavanijeg modela iz 2018. Godine, pa su jednostavno iz Philipsa odlučili da The One bude takav, poseban.

The One je televizor pametnog dizajna, sa finom završnom obradom i svjetlo srebrenom bojom okvira koja se skladno stapa sa jednostavno izvedenim metalnim postoljem koji nudi i mogućnost zakretanja ekrana. Ovo je model sa dijagonalom ekranom od 43 inča, a u istoj seriji su još 50, 55, 58, 65 i 70 inčni modeli koji dijele potpuno iste specifikacije.

Svijetla boja okvira utapa se u svijetle zidove prostora, što dodatno ističe Philipsovu Ambilight tehnologiju koja iskustvo uživanja u slici prenosi i svjetlosnim efektima na zid iza TV-a, i to sa njegove tri strane. Kada jednom isprobate Ambilight, konkurencija bez ove stavke odmah lagano gubi poene.

Dodatna atraktivnost raste sa spominjanjem Android operativnog sistema i to u njegovoj verziji 9. Primjetan je nešto drugačiji potpuno logičan i jednostavan interfejs, ali o prednostima Androida na TV-u, njegovoj fleksibilnosti, sinhronizacijom sa sa drugim uređajima i brojnim drugim aplikacijama koje možete koristiti na njemu, vjerovatno ga ne treba više ni spominjati. Naravno, Google Assistant podrška je tu, ali i Alexa certifikacija ukoliko je neki korisnik više vezan za Amazonovog pametnog asistenta.

1/1

Što se tiče slike, tu će vas prvo dočekati matrica sa LED pozadinskim osvjetljenjem i 4K rezolucijom, a za njenu obradu zadužen je malo unaprijeđeni P5 Engine procesor, koji donosi znatno bolje rezultate u obradi signala, oštrini, reprodukciji boja, kao i upscaling tehnologiji koja filterima i interpolacijom prilagođava sliku manje rezolucije visokoj 4K rezoluciji. Zbog direktnog LED osvjetljenja preko čitave površine, odlično se ističe lokalno zatamljenje (dimming), pa su kontrast i crna boja veoma dobro naglašeni. Podrška za HDR 10+ i Dolby Vision je definitivno nešto što se ne viđa u ovom segmentu televizora, a uz bogate menije i brojne modove podešavanja i prilagođavanja slike vlastitom ukusu, kvaliteti slike, teško je naći manu.

Što se tiče zvuka, on se također može ocijeniti iznadprosječnom ocjenom, posebno zbog vrlo dobre reprodukcije niskih tonova - basova.

Od ostalih specifikacija treba spomenuti još 16GB interne memorije, 4 HDMI priključka, 2 USB porta, te Ethernet port i Wi-Fi "n" standarda.

Na kraju, kada se baci pogled na cijenu i uzeme sve u obzir, potpuno je jasno zašto Philips ima takav stav prema ovom svom modelu koji je definitivno jedan od najboljih izbora uloženo-dobiveno na tržištu.

Cijena: 999,00 KM

Asbis Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
Cijena, kvalitet slike, kvalitet izrade, svjež Android 9.0; trostrani Ambilight, 4K rezolucija

MINUS
teško naći manu

SPECIFIKACIJE:
43 inča (108cm), 4K (UHD), Osvjetljenje: 350 cd/m²; Android 9.0; CPU Quad Core; Flash: 16GB; 3 strane Ambilight+Hue; P5 Perfect Picture Engine; HDR 10+; Micro Dimming Pro (1700 PPI); Dolby Vision and Dolby Atmos; Smart daljinski (Google Assitant); HEVC podrška, zvučnici 2x10W; Wi-Fi 11ac 2x2, Ethernet-LAN RJ-45, Common Interface Plus (CI+), Digitalni audioizlaz (optički), Antena IEC75, Satelitski priključak, L/D audio ulaz, 3,5mm izlaz za slušalice