Odavno na testu nismo imali jedan budžetski laptop. Kompanija Dell ovaj svoj model svrstava u grupu uređaja za “svakodnevne potrebe”, a pripadnik je njihove posljednje serije 15-3000. Evo šta vam može ponuditi.

****

Dell Inspiron oznake 15 3582 je vrlo jednostavan i rekli bismo običan laptop. Krase ga prilično jednostavne i ravne linije sa zaobljenim uglovima, dok kombinacija biserno srebrne vanjštine i crne teksturisane plastike ispod poklopca, daje određenu dozu ozbiljnosti. Iako je cijeli izrađen od plastike, sve djeluje vrlo kompaktno.

Broj 15 u njegovoj oznaci simbolizuje dijagonalu ekrana od 15,6-inča, a u ovom slučaju riječ o TN matrici koja isporučuje Full HD rezoluciju. Obzirom da je riječ o budžetskom laptopu, kompromisa je moralo biti, a ovdje se to ogleda u slabijim uglovima vidljovosti. Ipak, dobro pozicioniran ekran pruža kvalitetno osvjetljenje i dobru reprodukciju boja, što je za kucanje dokumenata i surfanje webom, sasvim zadovoljavajuće.

Pokretačka snaga dolazi iz Intel Pentium Silver N500 procesora sa četiri jezgre koje rade na frekvenciji od 1.1 GHz, koje u turbo režimu dostižu 2.7 GHz. Uz njega su tu još Intel Graphics 605 grafčki procesor, 4 GB radne memorije, te ono što ovom laptopu udiše energiju - SSD u m.2 verziji kapaciteta 128 GB. Sve ovo ga upravo izdvaja od konkurencije sličnih konfiguracija sa Atom ili Celeron procesorima, pa ovaj laptop bez ikakvih problema žvače svakodnevne rutinske zadatke – jednostavni uredski poslovi, surfanje webom, društvene mreže i slično.

Od portova tu je sve što bi trebao imati jedan ovakav laptop. Dva USB 3.0 porta, jedan USB 2.0 port, puni HDMI izlaz, audio priključak, te čitač memorijskih kartica koji može ujedno poslužiti i kao opcionalno proširenje kapaciteta prostora za pohranu podataka u slučaju da SSD postane usko grlo.

1/1

Tastatura integriše i njen numerički dio, a za one malo nestašne korisnike, specifikacija tvrdi da će podnijeti i nešto manje količine polijevanja tekućinom.  S druge strane tipke imaju ugodan i plitak hod, a mali Enter i Backspace nisu ono što volimo vidjeti.

Još jedan dobar prosjek u koji se uklapa ovaj laptop je i trajanje njegove baterije, koja je na našem test video reprodukcije izdržala 4 sata i 52 minute.

Na kraju, dolazimo i do činjenice da ovaj laptop stiže opremljen Ubuntu Linuxom verzije 18.04, što je u pogledu cijene dobra stvar, ali ukoliko mislite da se ne možete navići na korištenje ovog OS-a za osnovne potrebe rada na računaru, zamjena sa Windowsima ne predstavlja velik problem.

Sve u svemu, želite li laptop niske cijene za neke osnovne digitalne potrebe, ovaj Dell se nameće kao vrlo zanimljiv izbor.

Cijena: 699,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
cijena, SSD, ukupni dojam

MINUS
slabiji uglovi vidljivosti ekrana

SPECIFIKACIJE:
četverojezgreni Intel Pentium Silver N500 (1,1 GHz, Turbo 2,7 GHz) , 15,6" FHD (1920 x 1080) TN ekran; Intel Graphics 605 ; SSD 128 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.1; 2x USB 3.1; 1 x USB 2.0; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Ubuntu Linux 18.04 LTS; 380 x 258 x 22,7 mm; 2,2 kg.