Kao što je to već duže vrijeme prisutno i u našem okruženju, pametni kućni uređaji su sve više dio svakodnevnice. Nakon što smo nedavno isprobali jednu pametnu utičnicu, ovaj put red je došao na pametnu sijalicu.

****

TP-Link LB110 je pametna Wi-Fi LED sijalica, koja se svojim izgledom i dizajnom minimalno razlikuje od neke obične kućne sijalice. Zapravo najveća razlika je u njenim dimenzijama, koje su zbog vjerovatno ugrađene i integrisane elektronike nešto veće u odnosu na večinu drugih sijalica. Odmah na početku treba napomenuti da je riječ o sijalici koja koristi standardno, najrasprostranjenije tijelo sa priključkom u grlo oznake E27, pa treba voditi računa pri nabavci i pozici sijalice u lampi, plafonjeri ili slično.

O samoj instalaciji sijalice ne treba trošiti mnogo riječi, dovoljno je da je uvrnute u grlo gdje želite da bude i okrenete se glavnom dijelu ovog uređaja – softveru, odnosno aplikaciji za mobilne uređaje preko koje se sijalica konfiguriše i kontroliše.

Kasa Smart aplikacija je vrlo jednostavna i intuitivna, pa treba pohvaliti vrlo jednostavan proces cijele konfiguracije, čak i za one korisnike koji nemaju nekog iskustva sa mrežama i mrežnim postavkama.

Ideja pametne sijalice je zapravo vrlo jednostavna i kao takva nema mnogo funkcija. Uključivanje i isključivanje iz udobnosti fotelje ili druge prostorije, te ono najznačajnije, kontrolisanje intenziteta svjetloće, tako da po želji možete prilagoditi jačinu osvjetljenja trenutnoj atmosferi. Naravno, jasno je da kombinovanje više ovakvih sijalica sa jednog mjesta, sve ovo može još više upotpuniti.

Iako je riječ o LED sijalici, radi se o toplo bijeloj nijansi osvjetljenja ili 2700K (Kelvina), što u prirodi znači žućkastoj boji svjetla, što je po nama puno prirodnije od modernih bijelih ili plavih nijansi. Potrošnja sijalice je 10W, a njen ekvivalent standardnim sijalicama sa žarnom niti iznosi 60W.

Pored svega, za još veću automatizaciju, tu je i kreiranje profila i scena za uključivanje i isključivanje sijalice, a nije izostavljena ni podrška za Google Assistenta i Amazon Alexu, pa se komande sijalici mogu prenositi i glasovno. Naravno, i nadgledanje potrošnje električne energije nije izostavljeno.

Sve u svemu, razmišljate li o konceptu pametne kuće, ova Wi-Fi LED sijalica će vas još više približiti toj ideji.

1/1

 

Cijena: 69,00 KM

Asbis Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
Jednostavnost korištenja, mogućnosti, kontrolisanje jačine osvjetljenja

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
E27 grlo; 10W; Temperatura 2700K; 800 Lumena; IEEE 802.11b/g/n; Android 4.1 ili noviji, iOS 8 ili noviji; 220-240V 50Hz; 170g