Iako bi se reklo da tablet uređaji zbog telefona i njihovih sve većih dijagonala ekrana polako padaju u drugi plan, ipak ima i onih kompanija i proizvoda koji taj progres značajno usporavaju. Takav je Lenovo sa svojom Tab serijom tableta, a do nas je došao njihov svjež, Tab P10 model.

****

Lenovo svoj Tab P10 tablet svrstava među uređaje namijenjene za kuću i zabavu, ali kao takav, ujedno je i najjači predstavnik iz ove linije uređaja.

Odmah na prvu, karakteriše ga vrlo atraktivan i moderan dizajn, što uključuje poptuno crnu izvedbu sa metalnim okvirom koji vrlo čvrsto povezuje ekran i zadnju stranu izrađenu od stakla. Sa debljinom od svega 7mm i težinom od 440 grama, sve djeluje kao da koristite neki premium uređaj.

Jedna od najznačajnijih karakteristika, ekran, ima dijagonalu od 10,1-inča, a kvalitetna IPS matrica isporučuje sliku rezolucije 1920x1200 piksela sa 16:10 omjerom stranica. Kvalitet slike je odličan, sa velikim uglovima vidljivosti, te dobrim kontrastom i svjetloćom.

Ovo je uređaj koji se može naći u nekoliko hardverskih verzija, a do nas je stigao onaj najopremljeniji. Srce uređaja je Qualcomm Snapdragon 450 čipset sa osmojezgrenim procesorom na 1.8 GHz, a prate ga 4 GB RAM-a, te 64 GB interne memorije proširive sa microSD karticama. Ovo je ujedno i  LTE verzija tableta, pa ukoliko želite stalnu Internet konekciju, tu je mogućnost ubacivanja i SIM kartice.

Tablet je opremljen Type-C portom za punjenje i prenos podataka, a nije izostavljen ni 3,5mm audio priključak. Obzirom da se radi o zabavnom kućnom uređaju, interesantna je integracija čak četiri zvučnika, po dva sa gornje i donje strane, što moramo priznati odlično zvuči prilikom reprodukcije multimedijalnih sadržaja. Bilo filmova ili muzike.

1/1

Za dodatnu dozu sigurnosti, ali i jednostavnije otključavanje i manipulisanje uređajem brine se i čitač otisaka prsta smješten sa prednje strane ispod ekrana, koji radi vrlo precizno i brzo.

Još jedna zanimljiva strana ovog uređaja koju nažalost nismo mogli isprobati je njegovo povezivanje sa Lenovo Smart Dockom. To je opcionalni Bluetooth zvučnik, tako da se tablet može pretvoriti u pametni ekran sa Alexa integracijom. No, na to ćemo morati još malo pričekati.

Tablet pokreće Android 8.1 Oreo u skoro stock izdanju, sa nešto malo predinstaliranih aplikacija koje potpuno odgovaraju ovom tipu uređaja, poput Netflixa, FM Radia i slično. Ovdje treba spomenuti i integrisani Child mod, odnosno pretvaranje tableta u mod namijenjen za djecu.

Bilo da je riječ o reprodukciji multimedije, korištenju uređaja u poslovne svrhe ili za nešto malo nezahtjevnog igranja, performanse tableta su na odličnom nivou. Pohvalama treba dodati i bateriju  kapaciteta 7.000 mAh, koja je uz test surfanja Internetom, rada sa dokumentima i reporudkcijom multimedije izdržala 13 sati i 20 minuta autonomije.

Sve u svemu, razmišljate li o nabavci atraktivnog tableta velike dijagonale ekrana koji će pokriti šarolike segmente upotrebe, Lenovo Tab P10 može ponuditi mnogo toga.

Cijena: 849,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
10-inčni Full HD ekran, jak hardver, stock Android 8.1, baterija

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Čipset: Qualcomm Snapdragon 450: osmojezgreni CPU na 1.8GHz GPU: Adreno 506; RAM: 4 GB; Flash:65 GB/micro SD slot Ekran: IPS 10,1" FHD 1920x1200: Glavna kamera: 5 MP; Prednja kamera: 2 MP; Dual SIM / 4G; Wireless 802.11ac; Bluetooth 4.2; A-GPS; USB 2.0 Type-C; Android 8.1 Oreo; Baterija: 7.000 mAh Dimenzije: 167 x 242 x 7 mm Masa: 440 grama