Iako se pod okriljem Della krije i dobro poznati Alienware kao high-end brend i san vjerovatno većine igrača, kompanija u svojoj ponudi ima i niže rangiranu seriju PC računara i laptopa dizajniranih za igrače. Do nas je došao jedan model iz njihove G5 serije laptopa.

****

Pod oznakom Dell G5 15-5587 koji je zapravo osvježena verzija njihovog Inspiron 15 Gaming laptopa, kompanija pokušava da nastavi ideju ponude laptopa namijenjenih igračima, različitih nivoa i budžeta.

Dizajn uređaja je nešto o čemu se može diskutovati. Redakcijska mišljenja su podijeljena, ali jedno je sigurno, radi se o vrlo robusnom i kvalitetno izrađenom uređaju. Kombinacija mat crne i sive plastike sa crvenim detaljima, te otvori za hlađenje sa stražnje strane koji su dizajerski malo prekopirani sa Alienware uređaja, daju vrlo ozbilju notu ovom laptopu. Nije teško zaključiti da je ovo težak laptop, pa računajte na masu od 2.8 kg ako razmišljate o čestom prenošenju.

Ovaj model opremljen je 15-inčnim ekranom sa IPS matricom, Full HD rezolucijom i anti-refleksivnim premazom odlična je karakteristika ovog laptopa. Za pohvaliti su i reprodukcija boja i uglovi vidljivosti, a jedino bi voljeli vidjeti malo bolje osvjetljenje.

Pokretačka snaga dolazi iz šestojezgrenog Intel Core i7-8750H procesora, dok je za grafičke performanse zadužena Nvidia GeForce GTX 1050 Ti kartica. Uz njih su tu još 8 GB radne memorije, te kombinacija 128 GB SSD-a i 1 TB hard diska, što se svakako vidi u svakodnevnom radu. Odlična stvar je vrlo jednostavna mogućnost nadogradnje, jer se komponentama lako pristupa odvrtanjem jednog šarafića poklopca sa donje strane.

Tastatura pune veličine sa pozadinskim osvjetljenjem je komotna, udobna sa plitkim hodom tipki. Obzriom na veličinu laptopa, tipke su mogle biti malo veće, ali je zato touchpad sa matiranom staklenom površinom veoma prostran i ugodno osjetljiv.

1/1

U slučaju da laptop želite koristiti kao desktop alternativu, bićete sretni obiljem portova. Tu su tri USB 3.1 porta, Thunderbolt 3 USB-C port, HDMI izlaz, audio priključak, čitač memorijskih kartica, kao i čitač otisaka prsta integrisan u on/off dugme.

Zvuk iz zvučnika smještenih sa prednje strane je vrlo glasan, ali i pak nedostaje niskih tonova kako bi užitak bio potpun.

Trajanje baterije je u skladu sa prosjekom i jačinom konfiguracije, pa je naš test video repordukcije pokazao 5 sati i 53 minute. Naravno, ovo ne možete očekivati prilikom igranja, pa ako zabavu želite u pokretu, računajte da ne zaboravite ponijeti napajanje.

Za kraj, zanimljivo je da laptop dolazi sa Ubuntu Linuxom verzije 16.04 LTS. Jasno je da je Linux nije prvi izbor kada su igre u pitanju, no sa ovim je Dell želio zadržati cijenu nešto nižom. Steam i kompatibilne igre su radile bez problema, a ukoliko ste hardcore igrač, instalacija Windowsa nije nikakav problem. Oduševit će vas brzina SSD-a i učitavanja igara.

Sve u svemu želite li laptop za igranje vrlo primamljive cijene, ili desktop alternativu za multimediju, obradu fotografija i video, Dell G5 u ovoj konfiguraciji može biti vrlo zanimljiv izbor.

Cijena: 2.499,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
ekran, hardver, kvalitet, ukupni dojam

MINUS
Linux nije za ove mašine

SPECIFIKACIJE:
Šestojezgreni Intel Core i7-8750H (2,2GHz, 9MB, Turbo: 4,1 GHz), 15,6" FHD (1920 x 1080) IPS ekran; Nvidia GeForce GTX 1050 Ti; 8GB DDR4 RAM; SSD 128 + 1TB HDD; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.1; 3x USB 3.1; 2 x Thuderbolt USB 3.1 Type C; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; Čitač otisaka prsta; HD web kamera; Ubuntu Linux 16.04 LTS; 274 x 38,9 x 25,0 mm; 2,9 kg.