Znate kako kažu – “To nije laptop, to je ThinkPad“. Za one kojima nije jasno, ThinkPad laptopi decenijama su sinonim za vrhunski kvalitet, udobnost i pouzdanost. Eh, zamislite sada dodate mu Lenovo Yoga mogućnosti i dobijete jedan ovakav.

****

U slučaju Lenovo ThinkPad X380 Yoga laptopa, prvi utisak je gotovo identičan kao i kod susreta sa svim ostalim ThinkPadima. Pred vama je dobro poznato crno kućište, ravnih i strogih linija, uz prepoznatljivi logo i crvene detalje. Obzirom da je riječ o modelu sa Yoga preklopnim mogućnostima, funkcionalnosti i kvaliteti izrade teško je naći manu.

Radi se o laptopu sa 13,3 inčnim ekranom osjetljivim na dodir, sa IPS matricom i FullHD rezolucijom, pa je slika vrlo oštra. Vrhunske ocjene zaslužuju i prikaz boja, te uglovi gledanja, a sve zajedno odlično zaokružuje anti-refleksivni ekran koji olakšava rad na jakom svjetlu.

Spominjanje ekrana osjetljivog na dodir uključuje i korištenje aktivnog ThinkPad Pen Pro stylusa koji je lijepo sakriven sa desne strane kućišta. Stylus je vrlo precizan i jednostavan za korištenje, što će kreativnijim korisnicima uz odgovarajuće aplikacije značajno uprostiti korištenje ekrana osjetljivog na dodir.

Osnova hardverske konfiguracije je četverojezgreni Kaby Lake R Core i5-8250U procesor sa Hyperthreding tehnologijom i maksimalnom turbo frenkvencijom od 3.4 GHz. Uz njega su tu Intel Graphics 620 grafika, 8 GB RAM-a, te 256 GB SSD u NVMe izdanju. Sve ovo čini lijepo zaokružen sistem koji korisnicima neće dopustiti bilo kakvo čekanje i štucanje aplikacija, posebno za poslovne korisnike kojima je uređaj i namijenjen.

U skladu stim ide i trajanje baterije, koja je na našem testu HD video reprodukcije izdržala dugih 9 sati i 48 minuta, što je za jedan ultrabook poslovnik karakteristika fantastičan rezultat.

1/1

Uz sve ovo teško je izostaviti spominjanje prepoznatljivo udobne Thinkpad tastature. Čak iz uz male dimenzije laptopa zadržane su tipke standardne veličine i dugog hoda, a uz precizan Touchpad iz jednog dijela i TrackPoint, na korisniku je da odabere način kontrole pokazivača.

Kako i dolikuje jednom poslovnom uređaju ovog tipa, obilje portova nije izostalo. Dva USB 3.0 i Thunderbolt port, HDMI izlaz, mini Ethernet port, čitači memorijskih  i smart kartica, čitač otisaka prsta, kao i audio priključak. Dodajmo TPM čip i FIDO autentikaciju za sigurnost, te Windows 10 Pro licencu i dobijamo sjajno zaokruženu poslovnu konfiguraciju.

Naravno, sve ovo dolazi i po premium cijeni, ali želite li odličan, pouzdan i jak poslovni laptop koji ćete lako pretvoriti i u teblet, ThinkPad X380 Yoga je uređaj sa kojim nećete pogriješiti.

Cijena: 3.399,90 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
hardver, generalni utisak, kvalitet izrade i dizajn, baterija, mogućnosti

MINUS
bez većih zamjerki

SPECIFIKACIJE:
Kaby Lake R Core i5-8250U (Turbo 3,4GHz, 3MB), quad-core, HT; Intel HD Graphics 620; 13,3" IPS LED ekran, 1920x1080; 8GB DDR3 RAM; 256GB SSD M.2 PCIe NVMe; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.1; mini Gigabit Ethernet; 2x USB 3.0; Thunderbolt port; HDMI; Audio I/O; Čitač otisaka prsta; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Microsoft Windows 10 Pro;