Docking Station uređaj je najlakše opisati kao stanicu koja pojednostavljuje ili proširuje priključivanje različite perferije na računar, a ponekad i cijelog laptopa na periferne uređaje poput monitora, tastature, miša i slično. Mi smo se družili sa jednim HDD docking stationom.

****

Inter-tech Elektronik je Njemačka kompanija u čijem ćete portofoliu najprije pronaći računarska i serverska kućišta, napojne jedinice, hladnjake, kablove i sličnu prateću opremu, ali i nešto manje hardcore periferije. U našem slučaju to je bio HDD Docking Stations pod imenom Argus GD-PD05U.

Uređaj izgleda vrlo jednostavno. Izrađen je u kombinaciji crnog brušenog aluminijuma i crne mat plastike, tako da sve djeluje vrlo kompaktno i čvrsto. Na gornjoj strani su otvor za umetanje, odnosno priključivanje hard diskova sa SATA interfejsom, kao i hub sa tri USB 3.0 porta. Sa prednje stranu su statusni LED indikatori i backup dugme, dok su na stražnjem dijelu on/off dugme, te napojni i USB Type B prikljčak za računar.

Korištenje je potpuno pojednostavljeno. Slot sa gornje strane omogućava priključivanje 3,5 i 2,5-inčnih SATA I, II, III hard diskova, dok na USB portove možete priključiti bilo šta, od USB stickova do eksternih hard diskova. Obzirom da je plug nad play uređaj, vaš eksterni prostor za pohranu podataka biće brzo spreman. I to je manje-više sve što se tiče hardvera.

1/1

Međutim, u slučaju da Argus želite koristiti kao backup rješenje, potrebno je sa njihove web stranice skinuti i instalirati One Touch Backup softver. Kao i kod ostatka uređaja, i ovdje je stvar vrlo jednostavna. Sa liste foldera i datoteka vašeg računara birate šta želite da backupujete na medije koji su priključeni na Argus, te podesite one opcije koje vam odgovaraju. Naravno, pored ručnog pokretanja arhiviranja, tu je i mogućnost kreiranja schedulea, a vjerovatno ono najpraktičnije je pritisak na dugme na samom uređaju koji automatski pokreće kopiranje datoteka sa postavkama koje ste definisali u softveru.

Što se tiče brzine, to će zavisiti od diskova i uređaja koje priključujete na njega, ali USB 3.0 interfejs je sasvim dovoljan za ovakav jedan tip uređaja.

Sve u svemu, želite li praktičan i jednostavan način za eksterno proširenje vašeg prostora za pohranu podataka ili za arhiviranje podataka i sigurnosnih kopija, na ovaj Argus HDD Docking Station nemamo nikakvih zamjerki.

Cijena: 189,00 KM

Asbis Sarajevo, www.asbis.ba

PLUS
jednostavna eksterna pohrana podataka, backup, prihvatanje 2,5“ i 3,5“ diskova

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
SATA III, 3 x USB 3.0 (type A); 1 x USB 3.0 (type B); 2.5"/3.5" slotovi; 105 x 80 mm; 0,33 kg