Neke dobre karakteristike poslovnih laptopa nije teško prepoznati odmah na prvi pogled. Takvo nešto smo imali i sa Latitude 5490 modelom iz kompanije Dell, ali da ne jurimo pred rudu, krenut ćemo redom.

****

Dell Latitude 5490 je tipičan predstavnik poslovne linije Dellovih laptopa. Crna mat plastika je dominirajući materijal od kojeg izrađeno njegovo kućište, a ravne i uglađene linije sa zaobljenim uglovima odgovaraju jednom poslovnom uređaju.

Ekrani sa dijagonalom od 14-inča sve više su popularizovani, jer su najbolji odnos između prostranosti i prenosivosti. Uz 1,6kg ovaj laptop je pogodan i za malo više svakodnevnog prenošenja. IPS matrica isporučuje sliku veoma dobrih karakteristika. Tu je Full HD rezolucija, veoma dobri uglovi vidljivosti, kao i antirefleksivni premaz. Osvjetljenje bi za nijansu moglo biti malo jače.

Pogled na specifikacije otkriva sve što bi trebao da ima jedan dobar uredski laptop. Baziran je oko  četverojezgrenog Core i5-8250U procesora osme generacije, dok su uz njega tu još integrisana UHD 620 grafika, te vrlodobrih 8 GB radne memorije. Međutim stvar u performansama popravlja 256 GB SSD u M.2 izdanju, pa je agilnost ovog laptopa na veoma visokom nivou. Naravno, ovo ostavlja problem sa kapacitetom za pohranu podataka, ali treba razmišljati i o sve većoj zastupljenosti cloud rješenja.

1/1

Broj portova i priključaka u potpunosti odgovara ovom tipu uređaja, pa su tu tri USB 3.1 porta, DisplayPort kroz Type-C, HDMI i VGA izlazi, Ethernet port, čitač memorijskih kartica, SIM slot i audio priključak.

Tastatura je jedna od udobnijih koje smo koristili. Čak iz uz male dimenzije laptopa zadržane su dovoljno prostrane tipke dugog hoda, a uz precizan Touchpad sa odvojenim tipkama, te TrackPoint, na korisniku je da odabere ugodniji način kontrole.

Test baterije je pokazao da ovaj laptop lako ulazi u ultra portable kategoriju. Baterija je izdržala čak 8 sati i 16 minuta HD video reprodukcije, što je zaista fantastičan rezultat.

Na kraju dolazimo i do softvera, jer je naš testni model došao opremljen Ubuntu Linuxom verzije 16.04 LTS. Naravno, riječ je o riješenju sa kojim se pokušava zadržati što niža cijena, pa ukoliko ste ograničeni sa budžetom i nemate prezahtjevne poslovne navike, Ubuntu može biti prihvatljiv. Naravno, Windows je bolji izbor sa kojim bi ova konfiguracija i odličan poslovni laptop, puno bolje funkcionisali.

Cijena: 2.040,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
baterija, skladan hardver, agilnost

MINUS
Linux

SPECIFIKACIJE:
Intel Core-i5 8250U; Intel Graphics UHD 620, 14" IPS ekran anti-glare, Full HD; 8GB RAM; SSD 256 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; Gigabit Ethernet; 3x USB 3.1; Type-C/DisplayPort; HDMI; VGA; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Ubuntu Linux 16.04; 1,6 kg.