Laptope kompanije Toshiba zaista dugo nismo imali u našem testnom odjelu, pa smo se sa razlogom obradovali kada je do nas došao jedan model iz njihove poslovne Satellite Pro serije.

****

Iza malo duže pune oznake Satellite Pro A50-E-10W krije se laptop kompanije Toshiba, čiji dizajn ni po čemu značajno ne odskače od klasičnog poslovnog izgleda. Sve je upakovano u kućište od crne mat plastike sa teksturom koja imitira brušeni metal, a čvrstoća i kvalitet izrade svih dijelova su na veoma visokom nivou.

Podizanje poklopca otkriva nam ekran dijagonale 15,6-inča, a krase ga IPS matrica sa LED pozadinskim osvjetljenjem i Full HD rezolucijom. Karakteristike ekrana su odlične, kakve bi preporučili poslovnim korisnicima. Istiću se odlična svjetloća, veliki uglovi vidljivosti, te anti-refleksivni premaz za smanjivanje refleksija i generalno bolji prikaz boja i oštrije slike.

Podizanje ekrana odmah otkriva i detalj da je tu tastatura pune veličine uključujući i numerički dio. Tipke imaju plitak hod, a pohvalili bi veliki Enter, Ctrl i Shift, kao i ukupan sadržaj i raspored tipki. Touchpad sa dvije izdvojene tipke je ugodan i dovoljno osjetljiv, ali jedino bi voljeli da mu je pozicija centrirana u odnosu na sredinu tastature.

1/1

Laptop pokreće Core i7-8550U procesor osme generacije Intelovih mobilnih procesora. Riječ je o četverojezgrenom procesoru sa maksimalnom Turbo brzinom rada od 4GHz, a uz njega su tu još Intel 620 grafički čip, te 8 GB radne memorije i SSD disk u M.2 verziji kapaciteta 512 GB. Ukupan dojam, brzinu rada i performanse ocjenjujemo odličnim, posebno za poslvne obaveze, a čak je moguće se opustiti i uz nešto casual igranja.

Kako dolikuje poslovnom laptopu, tu je i obilje portova, čak četiri USB 3.0 porta, HDMi i VGA izlazi, Ethernet port, čitač memorijskih kartica, audio izlaz, ali i Slim DVD optički drive. Stereo zvučnici su pametno smješteni smješteni odmah iznad tastature, ali iako dovoljno glasni, ipak im nedostaje malo niskih tonova.

Naravno, ovako jaka konfiguracija odrazila se na trajanje baterije, pa je ona na našem testu HD video reprodukcije i sa maksimalnim osvjetljenjem ekrana izdržala 3 sata i 53 minute, pa mu je to i jedina slabija tačka.

Na kraju, ukoliko vam autonomija nije najbitnija stavka pri izboru laptopa, a pri tome želite brzu i jaku poslovnu konfiguraciju, Toshiba i dalje pokazuje da može i zna ponuditi atraktivne i pouzdane laptope.

Cijena: 3.229,24 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
ukupni dojam, jaka konfiguracija, ekran

MINUS
autonomija bi mogla biti malo veća

SPECIFIKACIJE:
Četverojezgreni Intel Core i7-8550U (1,8GHz, 8MB, Turbo: 4 GHz), 15.6" FHD (1920 x 1080) ekran; Intel HD Graphics 620; 8GB DDR4 RAM; SSD 512 GB M.2N; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.1; 4x USB 3.0; HDMI; VGA; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; DVD-Supermulti; Microsoft Windows 10 Pro; 3379 x 258 x 23.95 mm; 2 kg.