Dobar i kvalitetan monitor je stavka koju svi znaju cijeniti. Osim profesionalaca, većina će tražiti što bolji odnos uloženog i dobivenog, a upravo njima, mogao bi se svidjeti novi brend na domaćem tržištu pod imenom iiYama.

****

iiYama je japanska kompanija sa veoma dobrom istorijom i specijalizovani su isključivo na proizvodnju displeja, a glavna odlika im je visoka kvaliteta uz pristupačne cijene.

Isprobali smo njih model pune oznake ProLite T2454MSC, a riječ je o poslovnom monitoru, gdje su učinkovitost i produktivnost ključne stvari, jer je ovaj model dodatno i osjetljiv na dodir. Monitore osjetljive na dodir velikih dijagonala ekrana kao što je ova od 23,8-inča ne viđamo često, ali brzo se dođe do zaključka da je ovo odličan izbor za šarolik izbor interaktivnih aplikacija.

Krasi ga vrlo kvalitetna izrada  i moderan dizajn sa završnicom od mat plastike, a za pohvaliti je i tanki okvir ivica ekrana. Fleksibilni stalak omogućava postavljanje ekrana po različitim uglovima, pa u zavisnosti od potreba, jednostavno se iz uspravnog uredskog položaja pretvara u položeni, za rad sa kreativnijim softverom ili za razmjenu ideja sa kolegama na nekom projektu.

IPS matrica sa LED pozadinskim osvjetljenjem isporučuje sliku Full HD rezolucije, a tu su još odlični uglovi vidljivosti i reprodukcija boja, te anti-refleksivni premaz koji će eliminisati probleme sa refleksijama i vanjskim izvorima svjetla koji utiču na kontrast i oštrinu slike. Brzina odziva od 4 milisekunde definitivno nije za vrhunske igrače, ali u poslovnim okruženjima to neće ni primjetiti.

1/1

Na izvor slike se priključuje putem HDMI ili VGA priključka, a tu je i USB hub sa dodatna dva USB 3.0 porta. Svakako ugodan dodatak je i audio priključak sa ne baš jakim integrisanim zvučnicima. Kontrole su smještene na stražnjoj strani bliže desnoj ivici, ali su vrlo intuitivne, što važi i za menije kroz koje se lako kretati. Ovdje bi pohvalili bogate menije i velike mogućnosti dodatnog podešavanja slike i prilagođavanja vlastitim potrebama. Značajan dodatak su i kablovi koji se isporučuju uz monitor.

Kada sve sumiramo, nije teško zaključiti da njegove karakteristike i mogućnosti odlično odgovaraju poslovnim okruženjima gdje su kolaboracija i interakcija svakodnevnica, ali će se vrlo lako uklopiti u konferencijske prostore, interaktivne prezentacije ili prodavnice. Sve to po vrlo prihvatljivoj cijeni.

Cijena: 699,00 KM

Asbis Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
Kvalitet izrade, osjetljiv na dodir, tanki okvir, ukupni dojam

MINUS
Ništa značajno

SPECIFIKACIJE:
IPS LED, 16:9 FullHD, anti-glare; 23,8 inča; Contrast Ratio: 1000: 1 (typical); Advanced contrast 5M:1; Brightness: 250 cd/m² (typical); Response Time: 4ms; 1 x VGA, 1 x HDMI, USB hub 2 x USB 3.0;