Teško se oduprijeti dojmu da je Lenovo sa oznakama svojih modela počeo da pomalo postaje nejasan i onima koji ozbiljnije prate laptopsku scenu. Taman kada su nas navikli na njihovu Miix seriju, sada dolazi IdeaPad serija D kao još jedan predstavnik njihovih konvertibilnih 2 u 1 uređaja.

****

Za razliku od Yoga uređaja koji se iz tableta, preklapanjem pretvaraju u tablet, IdeaPad D serija, ili naš testni model D330 je laptop sa odvojivom tastaturom, koji se brzo pretvara u tablet.

Riječ je o uređaju sa 10,1-inčnom dijagonalom ekrana, a krase ga vrlo dobra IPS matrica koja isporučuje sliku od 1280x800 piksela. Po nama je ovo sasvim dovoljno za ovu dijagonalu ekrana, a treba pohvaliti i odličnu svjetloću i dobru reprodukciju boja, uz veoma dobre uglove vidljivosti.

Obzirom da je namjena uređaja fokusirana na prenosivost, uredske poslove i jednostavnije kompjuterske zadatke, hardver ocjenjujemo vrlo dobro prilagođenim ovom tipu uređaja. Tu je dvojzgreni Intel Celeron procesor sa 4 GB radne memorije i 64 GB flash memorije za pohranu podataka, koja se po potrebi dodatno može proširiti microSD karticama. Tu su još dva USB 2.0 porta i jedan USB 3.0 Type-C port, te audio priključak. Na žalost izostavljen je bilo kakav video izlaz, što nam se u ovom slučaju nije svidjelo.

Zanimljivo je da se uz ovaj uređaj isporučuje i Active Pen stylus. Ovo će nešto kreativnijim korisnicima uz odgovarajuće aplikacije omogućiti mnogo lagodnije korištenje ekrana osjetljivog na dodir. Stylus je vrlo precizan i jednostavan za korištenje, pa navikavanje na njega, ne zahtjeva mnogo truda.

1/1

Vratimo se i na kvalitet izrade, koji ocjenjujemo veoma dobrim. Iako u potpunosti izrađen od plastike, sve djeluje čvrsto i pouzdano gdje bi ubrojili i veoma jak magnetni mehanizam koji spaja ekran i tastaturu. Ponekad će vam biti potrebne i obje ruke za odvajanje tableta od tastature.

Iako smanjenih dimenzija, Lenovo je uspio vrlo dobro prilagoditi dimenzije tipki na tastaturi, pa su one najbitnije skoro pune veličine. Tipke imaju plitak hod, navikavanje nije teško, pa je sasvim zadovoljavajuća za kucanje kraćih tekstova, mailova i poruka. Na touchpad nemamo nikakvih zamjerki.

Pohvaliti svakako treba i trajanje baterije ovog uređaja, koja je na našem testu HD video reprodukcije izdržala malo više od 8 sati rada, što je izuzetno dobar rezultat.

Sve ćemo zaokružiti činjenicom da se isporučuje uz Windows 10 Pro licencu, pa ako tražite praktičan i zgodan konvertibilni uređaj manjih dimenzija, koji hardverom i mogućnostima zadovoljava većinu današnjih osnovnih kompjuterskih potreba, Lenovo definitivno ima još jedan zanimljiv uređaj.

Cijena: 869,00 KM

Asbis, Sarajevo, www.asbis.ba

PLUS
Kombinacija tableta i malog laptopa, kvalitet izrade, trajanje baterije, prenosivost

MINUS
nema video izlaz

SPECIFIKACIJE:
Intel Celeron, dual core; 10,1" IPS LED ekran, 1280 x 800; 4 GB RAM; eMMC64 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; 2x USB 2.0; USB Type-C port; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; Active Pen Stylus; 5MP glavna kamera, 2MP prednja kamera; Microsoft Windows 10 Pro; 1,1 kg.