Izbor račuanrske perfirerije u vidu tastature i miša ponekad nije jednostavan zadatak, jer se potrebe i navike razlikuju od korisnika do korisnika. Međutim, ako spadate među one koje bi mogli nazvati šeprtljama, Logitech misli i na takve. 

****

Pod oznakom Logitech MK235, ova kompanija svima dobro poznata po svojim odličnim uređajima računarske periferije, na tržište donosi komplet ili set bežične tastature i miša. Kao i niz drugih sličnih uređaja, tastatura i miše se sa računarom povezuju putem USB prijemnika minijaturnih dimenzija, koji radi na frekvenciji od 2,4 GHz.

Prvo što ćete primjetiti kod tastature je njen vrlo uzak profil, što se odmah može zaključiti da se vodilo računa o uštedi prostora. No i sa tim, riječ je o tastaturi pune veličine, sa udobno razmaknutim rasporedom tipki, kao i numeričkim dijelom. Međutim , ono što je vrijedno napomenuti, a što se ne vidi, je njen iznimo izdržljivi dizajn i otpornost na posipanje tekućinom.

Svi smo svjedoci užurbanih životnih navika, ispijanja kafe i pića za radnim stolom, a nezgode se dešavaju. Prema navodima proizvođača tastatura je u mogućnosti da izdrži do 60ml tekućine, a vi u slučaju nesreće nećete morati u nabavku nove.

Nagib tastature je moguće podešavati sa rasklopivim nogicama sa donje strane, gdje ćete još pronaći i prostor za ubacivanje dvije AAA baterije, dok miš za napajanje koristi jednu AA bateriju. I na tom polju se ovaj set tastature i miša može pohvaliti, jer ćete baterije u tastaturi izdržati tri godine rada, dok ona u mišu čak godinu.

1/1

Tipke na tastaturi su odlične kvalitete, sa standardnim rasporedom i vrlo prostranom površinom. Iako je bilo prostora, jedino je sekcija PrintScreen, Pause/break prebačena za korištenje uz Fn tipku, što i nije velika zamjerka obzirom da se ne koriste tako često, a tu su i kratice za brzo kontrolisanje multimedije.  Hod tipki je malo kraći u odnosu na velike desktop tastature, što uz anti-fading izvedbu tipki sa malim udubljenjima omogućava da prsti ne klize, čime se manje griješi u kucanju.

Za kraj spomenimo i miš koji će se sigurno svidjeti ljubiteljima računarskih glodara manjih dimenzija. Miš je vrlo jednostavan, klasičan sa dvije tipke i skrol točkićem, a krasi ga i simetričan dizajn.

Sve u svemu, trebate li kvalitet i pouzdan set tastature i miša za skučena i prometna okruženja, radionice, kafiće ili ste u blizini nemarnih najmlađih korisnika, ovo su tastura i miš o kojima sigurno trebate razmisliti.

Cijena: 79,90 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
kompaktne dimenzije, tastatura otporna na posipanje tekućinom, ukupan dojam

MINUS
ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Nano USB wireless adapter; Radni spektar: 2,4 GHz; Domet: 10m; 2 AAA baterije tastatura; 1 AA baterija miš; 36 mjeseci trajanje baterija u tastaturi i 12 mjeseci u mišu.