Kompanija Prestigio na našem tržištu već odavno se udomaćila, i moramo priznati, uvijek nas pomalo iznenade sa novim uređajima koji dođu do nas. Takav slučaj je i sa novim model telefona, jednostavne oznake Prestigio X Pro.

*****

Prvo što smo primjetili kod Prestigio X Pro uređaja je potpuno novi dizajna pakovanja, a kao što bi mu se iz oznake moglo naslutiti, ili žele kreirati neku svoju liniju premium uređaja, ili žele kompletnu priču podići na viši nivo.

Sam uređaj izgleda veoma lijepo. Kućište sa metalnim okvirom i plastičnom stražnjom stranom u blještavoj Midnight Blue boji privlači pažnju, ali i tragove prstiju. Kvalitet izrade ocjenjujemo odličnim, u šta se uklapa i IPS ekran dijagonale 5,45-inča sa HD+ rezolucijom, što je tačnije 18:9 odnos stranica ili rezolucija od 1440 x 720 piksela. Prikaz boja, uglovi gledanja, te svjetloća i kontrast su odlične karakteristike kojeg se ne bi postidili ni mnogo ozbiljniji brendovi.

Dvije stvari koje se također uočavaju na prvu, a nalaze se sa njegove stražnje strane, su čitač otisaka prsta, te kamera sa dva senzora. Onaj drugi je pomoćni za glavni od 13 megapiksela, a omogućiti će vam da imate više kontrole nad fotkama, da budu detaljnije, te da kreirate efekte poput zamućene pozadine i slično.

1/1

Glavni pokretač sistema je osmojezgreni procesor iz ne tako poznatog Unisoc čipseta, ali uz 3GB radne memorije, te 16 GB Flash memorije, mi apsoulutno nismo imali nikakvih problema u svakodnevnom radu. Tu mislimo na malo surfanja, listanja društevnih mreža i pomalo nezahtjevnog igranja. Ispod stražnjeg poklopca kriju se i microSD slot za proširenje memorije, te dupli slot za SIM kartice.

Integrisana baterija je kapaciteta 3.000 mAh, a u našem slučaju izdržala je oko dan i pol autonomije.

Dok nas je ranije Prestigio veselio skoro stock izdanjima Androida, ovaj put su se odlučili za male kozmetičke izmjene, ali samo u slučaju Launchera. Srećom nema dodatnih aplikacija i bloatwaera, pa je Android u Oreo verziji 8.1 vrlo brz i responzivan.

Na kraju moramo pohvaliti i dodatke koje ćete pronaći u kutiji, a to su zaštitna folija za ekran i providna silikonska futrola, što su jednostavni poklončići koje ćete sigurno iskoristiti.

I opet, nakon svega, zaključak nije teško izvući. Prestigio je svojoj ponudi uređaja priključio još jedan zanimljiv model prihvatljive cijene, a koji cilja na potrebe prosječnog i nezahtjevnog korisnika.

Cijena: 249,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
Hardver za ovu cijenu, mogućnosti, izgled

MINUS
Ništa značajno

SPECIFIKACIJE:
Čipset: Unisoc SC9863A CPU: Osmojezgreni 4 x 1.6GHz ARM Cortex-A55, 4 x 1.2GHz ARM Cortex-A55 GPU: PowerVR GE8322; RAM: 3 GB; Flash:16 GB/micro SD slot Ekran: IPS 5,5" HD+ (1440 x 720): Glavna kamera: 13 MP; 1080p video Prednja kamera: 5 MP; Dual SIM (Nanon + Nano); Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; A-GPS; microUSB; USB 2.0; Android 8.1 Oreo; Baterija: 3.0000 mAh; Dimenzije: 148 x 70 x 8.5 mm Masa: 160 grama