Lenovo nas je navikao na često osvježavanje modela unutar njihovih serija, pa je takav slučaj i kod Lenovo Yoga 530 modela. Male hardverske i dizajnerske promjene u odnosu na prethodnika kojeg smo također ranije testirali.

****

Lenovo Yoga 530-14 se vizuelno nije mnogo mijenjao u odnosu na prethodnu generaciju. Zadržan je vrlo uglađen i elegantan dizajn, pa će se lako uklopiti i u poslovna okruženja ukoliko to tražite. Većina kućišta je izrađena od plastike, a kvaliteti izrade i ozbiljnosti doprinosi i aluminijumski dio oko tastature, te vrlo čvrst i jak mehanizam koji omogućava da ovaj laptop ima yogerske, konvertibilne mogućnosti. Naravno, govorimo o prepoznatljivim Yoga položajima – laptop, stand, tent i tablet.

Broj 14 u oznaci modela odnosi se na dijagonalu ekrana, a 14-inča je po nama jedna od najboljih odnosa između prostranosti i kompaktnosti. IPS matrica i Full HD rezolucija, te osvjetljenje i uglovi vidljivosti, odlične su karakteristike ovog ekrana, a zanimljvo je da se uz ovaj uređaj isporučuje i Active Pen stylus. Ovo će nešto kreativnijim korisnicima uz odgovarajuće aplikacije omogućiti mnogo lagodnije korištenje ekrana osjetljivog na dodir. Stylus je vrlo precizan i jednostavan za korištenje, pa navikavanje na njega, ne zahtjeva mnogo truda.

Hardverska konfiguracija će zavisiti od odabranog modela, a naš testni model bio je opremljen dvojezgrenim i3 procesorom Kaby Lake-U generacije, uz 8 GB radne memorije, te 256 GB SSD disk koji je u PCI Express izdanju. Upravo zbog njega, laptop nudi veoma impresivne rezultate u brzini i svakodnevnom radu, što uz Intelovu 620 HD grafiku iz procesora, performanse za jedan poslovni ili studentski laptop ocjenjujemo veoma dobrim.

1/1

Zbog štedljivog procesora, iskorak na uštedi energije je ogroman, pa rezultat sa 9 sati i 25 minuta reprodukcije HD videa, jedna je od najjačih karakteristika ovog uređaja.

Od ulazno-izlaznih priključaka na njegovom kućištu, pronaći ćemo dva USB 3.0 porta, USB 3.1 Type-C port, HDMI pune veličine, te 3,5mm audio izlaz i čitač SD kartica. Ovdje ne treba zaboraviti i ugrađeni čitač otisaka prstiju, koji će maksimalno pojednostaviti vašu sigurnost i sigurnost podataka.

Kao što nas je Lenovo navikao, sistem zvučnika kompanije Harman Kardon pružaju čist i jasan zvuk, što značajno nadmašuje kvalitet zvučnika drugih laptopa iste cjenovne kategorije.

Tastatura sa velikim tasterima je komponenta koju ćemo pohvaliti, s tim da ne možemo malo ne kritikovati odrezanu Enter tipku, koja ispašta zbog naših specijalnih karaktera.

Na kraju treba dodati i Windows 10 Home licencu i dobićete laptop za najširu grupu korisnika koji obavljaju one svakodnevne poslove kakvi se obavljaju na laptopu srednje klase. Ako ste u potrazi za fleksibilnim laptopom koji mažete koristi u različitim situacijama, Lenovo Yoga 530 može ponuditi dosta toga.

Cijena: 1.699,90 KM

Asbis, Sarajevo www.asbis.ba

PLUS
Svestranost, brz SSD, Active Pen Stylus, baterija, ukupan kvalitet i mogućnosti

MINUS
mali enter na tastaturi

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3 Kaby Lake procesor 7020U CPU (2,3GHz, 3MB), dual-core, HT; Intel HD Graphics 620; 14" IPS LED ekran, 1920x1080; 8GB DDR3 RAM; 256GB SSD M.2 PCIe NVMe; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0; USB 3.1 Type-C port; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; Čitač otisaka prsta; HD web kamera; Microsoft Windows 10 Home