Pohranjivanje podataka u Cloudu, do nedavno je velikom broju korisnika bila nepoznanica. Vjerovatno najviše kroz mobilne uređaje i web servise danas je pojam pohranjivanja podataka koji se fizički ne nalaze na vašem računaru ili uređaju, sveprisutan. Takvi servisi se često koriste i kao sigurnosna rješenja za čuvanje podataka, a mi vam predstavljamo jedno takvo rješenje, ali malo više lokalno orjentisano.

****

My Cloud Home je mrežno rješenje kompanije Western Digital, namijenjeno eksternoj pohrani podataka. Kao što mu i sam naziv kaže, za razliku od velikih i mnogo kompleksnijih poslovnih rješenja, ovaj uređaj namijenjen je kućnim okruženjima.

Na tržištu je moguće pronaći više različitih modela, a naš testni model konkretno, bio je kapaciteta od 2 terabajta.

Dizajn samog uređaja je vrlo moderan i elegantan. Bijelo-srebrena kutija sa dvije različite teksture podijeljena je LED osvjetljenjem koje  signalizira rad uređaja, dok sa stražnje strane posjeduje samo jedan gigabitni LAN port, USB 3.0 port i konektor za napajanje.

Riječ je o vrlo prostom i jednostavnom eksternom hard disku, čiji je je zapravo glavni dio softverska pozadina. Sve što je potrebno za početak rada je povezivnje uređaja na lokalnu mrežu putem isporučenog UTP kabla, kreiranje My Cloud accounta i to je to. Vaših 2 TB prostora je spremno za pohranu podataka.

1/1

Iako je fizički i lokalnu tu pored vas, kažemo u oblaku, jer praktično bilo koji uređaj sa Internet konekcijom i web browserom može pristupiti vašim podacima, a i vi sa tih uređaja podatke možete pohranjivati na disk. Web interfejs je vrlo jednostavan i pregledan i liči na mnogobrojne fajl menadžere. Isto važi i za desktop i mobilne aplikacije, koje su vrlo logične i jednostavne za rukovanje.

Vjerovatno će mnogi odmah pomisliti na backup i sinhronizaciju podataka, što je uz podršku za Windows Backup i Apple Time Machine, vrlo zgodno rješeno. Naravno, backup uključuje i automatsku pohranu i prebacivanje podataka sa mobilnih uređaja, poput fotografija i videa, a omogućeno je i preuzimanje datoteka sa vaših drugih cloud servisa poput Google Drivea, Dropboxa i slično.

Nesmijemo zaboraviti i spomenuti USB port, pa se prebacivanje podataka na vaš uređaj sa USB stickova, diskova, čitača memorijskih kartica svodi na uobičajeni proces kopiranja podataka.

Vrijedi istaći i mogućnost instalacije određenih aplikacija na sam uređaj, a za izdvojiti je sigurno Plex, koja omogućava streaming video i audio pohranjenog sadržaja.

Sve u svemu teško se oduprijeti dojmu da je ovo vrlo praktičan i efktan način za skladištenje i backup podataka, posebno iz razloga što ne morate biti direktno vezani za njega, jer je on u stvari, negdje „u oblaku“.

Cijena: 524,99 KM

Asbis Sarajevo www.asbis.ba

PLUS
jednostavno backup rješenje, pojednostavljena instalacija, automatski backup, instalacija aplikacija, dizajn

MINUS
Ništa značajno

SPECIFIKACIJE:
Kapacitet 2TB, Gigabit Ethernet port, USB 3.0 port, Ethernet kabl, Dimenzije: 175,5 x 53 x 140 mm