Koncep Smart Home ili pametne kuće već odavno je prisutan globalno, a i kod nas je sve više korisnika koji integrišu i prihvataju takve ideje moderne kuće. Uređaja takvog tipa nisu velika novost, a pogađate, mi smo isprobali jedan takav. Wi-Fi utičnicu.

****

Najjednostavnije rečeno, TP-Link HS110 Wi-Fi Smart Plug je pametna utičnica za sve kućne uređaje manje snage. Sam dizajn i izgled utičnice neće vas posebno iznenaditi, pa je dimenzijama kao jedan prosječan “T” razvodnik. Osim klasične rupe za utikač, na njoj ćete proćani još samo dvije tipke.

Jedna za uključivanje i isključivanje, te druga za inicijalno spajanje na bežičnu mrežu. Međutim, obje ove tipke ćete koristiti vrlo rijetko, jer iste operacije možete obaviti i softverski.

Softver, odnosno aplikacija za mobilne uređaje je zapravo glavni dio ovog uređaja, jer se čitav uređaj konfiguriše i kontroliše preko nje. Ovdje treba istaći vrlo jednostavan proces instalacije, čak i za one korisnike koji nemaju nekog iskustva sa mrežama i mrežnim postavkama.

Dovoljno je da utičnicu postavite na lokalnu električnu mrežu i pokrenete Kasa Smart aplikaciju. Aplikacija će vas kroz nekoliko vrlo jednostavnih koraka i svega par minuta postaviti u ulogu onoga koji će vješto pretočiti ideje za šta sve možete iskoristiti daljinsku kontrolu ove utičnice.

Naravno, ovom pametnom utičnicom možete da upravljate i kada ste van kućne mreže, dakle bilo gdje, gdje imate pristup Internetu, pa je primjena ograničena maštom i potrebama.

1/1

Obzirom da pametna utičnica nema mnogo funkcija, aplikacija je krajnje jednostavna za korištenje. Ako nekome još nije jasno, na pametnu utičnicu se uključuju uređaji kao što su lampe, kafe aparati, ventilator, kuhinjski i slični uređaji kod kojih ima smisla udaljeno ili programirano uključivanje. Na primjer, možete uključivati lampu dok ste na odmoru ili podesiti uključivanje tostera prije nego što ustanete iz kreveta. Uz sve to, pametna utičnica mjeri i potrošnju električne energije, pa je možete koristiti i za nadgledanje energetske efikasnosti uređaja koji je na nju priključen.

Za još veću automatizaciju, tu je i kreiranje profila i scena, a nije izostavljena ni podrška za Google Assistenta i Amazon Alexu, pa se komande utičnici mogu prenositi i glasovno.

Stvar je na kraju vrlo jednostvna. Vjerujete li u budućnost pametne kuće, ovo je prilično jednostavan i jeftin način da uđete u taj svijet.

Cijena: 79,00 KM

Asbis, Sarajevo; http://www.asbis.ba

PLUS
jednostavna upotreba, lakoća konfiguracije

MINUS
ništa značajno

SPECIFIKACIJE:
Wireless 802.11n, 2,4GHz; Kasa Smart aplikacija za Android i iOS; 100 - 240VAC; Maksimalno opterećenje: 16A (3,68KW).