Ono što nam se kod Prestigio GRACE serije uređaja uvijek sviđalo je veoma dobar odnos između cijene uređaja i onoga što nude. Upravo zbog toga svidio nam se i ovaj njihov novi tablet.

****

Prestigio Grace 5778 je tablet sa dijagonalom ekrana od 8 inča, koji se svojim izgledom ni po čemu baš ne izdvaja iz nekog klasičnog, uobičajenog dizajna. Kućište sa zaobljenim uglovima izrađeno je od čvrste plastike u crnoj boji, a zgodno je što je i poleđina matirana, pa manje privlači prljavštinu i tragove prstiju.

Kad ih već spominjemo, na stražnjoj strani uočljiv je kružni čitač otisaka prstiju, pa ako brinete za sigurnost svojih podataka, ovo je korak više u njihovoj zaštiti.

Iznad njega i stražnje kamere i mali poklopac koji krije dodatne slotove za proširenje interne memorije microSD karticama, slotovi za SIM kartice jer je riječ o 4G modelu koji nudi i mogućnost mobilne Internet komunikacije.

Ono što nas je posebno iznenadilo na ovom uređaju, zbog cjenovnog ranga kojem pripada, je rezolucija ekrana. Naime, IPS matrica isporučuje sliku u rezoluciji od 1920 x 1200 piksela, što se na ekranu od 8-inča odmah primjeti. Slika je oštra, sa veoma dobrim osvjetljenjem i uglovima vidljivosti, a ukoliko su vam elementi Android interfejsa presitni zbog rezolucije, to se može korigovati u postavkama sistema.

1/1

Što se hardverske konfiguracije tiče, većih iznenađenja nema. Glavni hardver je baziran na MediaTek čipsetu čija je glavna komponenta procesor sa četiri jezgre, te Mali-T720 grafički čip koji će omogućiti i malo zahtjevnijeg igranja. Tu je i 2 GB memorije za ugodniji rad, te 16 GB interne memorije.

Glavna kamera ima senzor od 5 megapiksela, dok prednja ima onaj od 2 megapiskela. Prednja je sasvim dovoljna za ugodnu video komunikaciju, dok će vam ona stražnja biti uglavnom tu u slučaju nužde, jer je sve kamere na telefonima značajno nadmašuju.

Android je u svježoj osmoj Oreo verziji, a kao što smo i navikli od Prestigia, osim nešto predinstaliranih aplikacija, interfejs je zadržao elemente stock izdanja.

Kada sve sumiramo, treba istaći i još jednu značajnu karakteristiku ovog uređaja koju smo spomenuli u uvodu, a to je veoma povoljna cijena, pa ako razmišljate o tabletu za surfanje, gledanju multimedije ili zabavi za najmlađe korisnike, ovo može biti veoma zanimljiv izbor.

Cijena: 239,00 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
Full HD ekran, hardver za ovu cijenu, stock Android 8.1

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Čipset: Mediatek MT8735M CPU: četverojezgreni na 1.0GHz GPU: Mali-T720; RAM: 2 GB; Flash:16 GB/micro SD slot Ekran: IPS 8" FHD 1920x1200: Glavna kamera: 5 MP; Prednja kamera: 2 MP; Dual SIM / 4G; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; A-GPS; microUSB; USB 2.0; Android 8.1 Oreo; Baterija: 4.000 mAh Dimenzije: 20.3 x 17.3 x 10.7 cm Masa: 356 grama