Korisnici još uvijek nisu toliko prihvatili All-in-one ili sve u jednom uređaje, ali takvi računari itekako mogu imati svoje prednosti. Ovaj put mi smo isprobali jedan model iz Dell-ove Optiplex serije.

***

Dell Optiplex 5250 All-in-One računar, pripadnik je srednjeg segmenta ove njihove poslovne linije. Dizajn uređaja veoma dobro se uklapa u proizvode namijenje poslovnim korisnicima – jednostavne i ravne linije sa potpunom crnim kućištem izrađenim od čvrste plastike.

Čitav uređaj je prilično masivan i teži skoro 10 kg, a tome doprinosi i metalni stalak obložen crnom plastikom. Monitor, odnosno nagib čitavog uređaja moguće je podešavati samo po vertikalnoj osi, dok ćete za zakretanje morati pomjerati cijeli uređaj.

Dijagonala ekrana iznosi 21,5-inča, a LED pozadinsko osvjetljenje, anti-glare premaz i Full HD rezolucija karakteristike su veoma dobrog monitora. Ovdje moramo pohvaliti dobar kontrast, realan prikaz boja i odlične uglove vidljivosti.

Portovi su smješteni na dvije lokacije. Na lijevoj ivici ekrana nalaze se dva 3.0 USB porta, čitač memorijskih kartica, te izlaz za slušalice. Sa zadnje strane mogu se  pronaći još dva USB 2.0 porta, audio izlaz, HDMI, Displayport, te Ethernet priključak. Na desnoj ivici je DVD pisač, te kontrole za podešavanje osvjetljenja ekrana i on/off prekidač.

1/1

Kao najveći nedostatak bi naveli izostanak Wi-Fi konekcije, koji je opcionalan i može se popraviti u izboru konfiguracije ili nabavkom neke USB Wi-Fi kartice. Obzirom da je riječ o uređaju čiju konfiguraciju možete podešavati vlastitim potrebama, naš testni model je bio opremljen četverojezgrenim Intel Core i5 procesorom sedme generacije, uz 8 GB RAM-a, te SSD kapaciteta 256 GB NVMe izdanju. Zbog njega, performanse sistema su odlične, što je i više nego dovoljno za večinu poslovnih zadataka, kao i kućne aktivnosti surfanja i reprodukcije multimedije.

Tastatura i miš su klasični, jednostavni. Hod tipki na tastaturi je dug i ugodna je za duža tipkanja, samo bi smo voljeli da su tipke na tastaturi malo većih dimenzija. Miš sa dvije tipke i skrol točkićem je bez zamjerki i potpuno odgovara ovom tip uređaja.

Na kraju, uključena je i Windows 10 Pro licenca, pa sve što možemo zaključiti je to da ako vam ne smeta nešto teža nadogradnja koja prati svaki All-in-One uređaj, Dell OptiPlex 5250 je računar koji nudi sve što treba poslovnim korisnicima.

Cijena: 2070,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
dizajn za sva poslovna okruženja, ekran, agilan rad

MINUS
težak, nedostaje zakretanja ekrana po x osi

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5-7500 3.4 GHz (Turbo 3.8 GHz); 21,5" LED ekran Full HD; 8GB DDR4 RAM; SSD 256GB NVMe; DVD-RW; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.2; Gigabit Ethernet; 3x USB 3.0; 2x USB 2.0; Audio I/O; izlaz za slušalice; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Tastatura i miš; Windows 10 Pro.