Sonos je kompanija za koju su čuli sigurno oni koji su malo više zaljubljeni u digitalni svijet, ali i oni koji ne kriju ljubav prema zvuku i muzici. Riječ je o relativno mladoj američkoj kompaniji nastaloj 2002. Godine, a popularna je po svojim odličnim pametnim zvučnicima. Da, isprobali smo jedan od njih.

****

Sonos ONE je jedan od pametnih zvučnika koji pripada liniji bežičnog kućnog zvučnog sistema ove kompanije. Radi se o sistemu koji je zamišljen da može raditi samostalno, ali isto tako da se uređaji iz ove linije mogu povezati međusobno, omogućavajući korisniku da stvara jedinstven zvučni sistem onako kako njemu odgovara. Tako recimo možete povezati više ovakvih ONE zvučnika, rasporediti ih u jednoj sobi ili ih postaviti u različite prostorije, možete im dodati Subwoofer, ili recimo soundbar za TV i slično.

Sve radi preko vaše lokalne mreže. Povezivanje se vrši bežično putem Wi-Fi konekcije ili putem Ethernet porta, i to je sve od portova što ćete pronaći na ovom zvučniku.

Sonos ONE krasi potpuni dizajnerski minimalizam, zaobljenog dizajna sa zvučnom rešetkom oko cijelog kućišta, dok je na gornjoj strani ploča sa kontrolama osjetljivim na dodir. Sa stražnje stranu su samo spomenuti ethernet port, setup dugme, te vješto sakriveni priključak napojnog kabla. Širok malo više od 10 i visok 16 cm, zvučnik ćete bez ikakvog problema smjestiti bilo gdje u stanu, na noćni ormarić, policu, pa čak po želji i u kupatilo. Dimenzije mogu zavarati njegovu masu od velikih 1,8 kg, što kod zvučnika može značiti samo kvalitet.

Srce čitavog sistema je zapravo Sonos aplikacija za vaš Android ili iOS uređaj, koja će vas na početku provesti kroz brzi i jednostavan setup. Kroz nju upravljate zvučnikom ili cijelim sistemom ukoliko ga imate, tako postavke bukvalno možete podešavati po prostorijama, što znači da zvučnici mogu reprodukovati i različite izvore zvuka.

1/1

Izvoz vuka možete biti vaša lokalna baza na uređaju, ali i neki od preko 70 podržanih internet servisa, poput Google i Apple Musica, TuneIn radija, SoundClouda, Deezera, Spotifya i brojnih drugih. Sigurno se odmah pitate za YouTube, može ali je podržan kroz drugu eksternu aplikaciju, a na raspolaganju je aplikacija za Desktop računare.

Obzirom da smo spomenuli da se radi o pametnom zvučniku, Sonos ONE integriše 6 mikrofona i Amazon Alexa digitalnog asistenta. Međutim, isprobavanje glasovnih komandi će morati sačekati određeno vrijeme, jer Alexa nije podržan u našoj regiji, a iz kompanije su najavili u ovoj godini i dodavanje podrške za Google Assistenta, što bi pojednostavilo stvari.

Bez obzira na svoju kompaktnu veličinu, Sonos je u ovo malo čudo uspio spakovati par Class-D pojačala, potpuno prilagođene zvučnike sa wooferom i visokotoncima, koji pružaju nevjerojatno pun i bogat zvuk s dubokim basom - čak i pri malim glasnoćama. Bukvalno smo impresionirani zvučnom slikom koja dopire iz ovako malog uređaja, živahnog, mekanog i privlačnog zvuka, bez obzira na žanr koji svira ili mjesto u prostoriji na kojem se nalazite. Čak se i kroz aplikaciju zvuk može dodatno podešavati ekvilajzerom. Povezivanje još jednog ovakvog i kreiranje stereo para, bio bi čisti muzički užitak za svakog zahtjevnog audiofila.

Upravo zbog fenomenalne kvalitet zvuka, minimalizma i ideje o kućnom zvuku budućnosti, Sonos ONE je vrijedan svakog vašeg razmatranja.

Cijena: 499,00 KM

Asbis Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
Ukupan dojam, pun zvuk, koncept, kvalitet izrade

MINUS
Apsolutno ništa

SPECIFIKACIJE:
Two Class-D digitalna pojačala, jedan mid-woofer, jedan tweeter, 802.11 b/g 2.4GHz Wi-Fi, 10/100 Mbps Ethernet port, MP3, WMA, AAC, OGG, FLAC, ALAC, AIFF, WAV, Amazon Alexa (uskoro Google Assistent), dimenzije 12x12x16.2 cm; masa 1.85 kg