Logitech je jedna od onih kompanija koje ne treba posebno predstavljati, tako da ćemo odmah preći na stvar – nedavno smo imali priliku isprobati MK240 Nano, njihov set računarske periferije, koji uključuje bežičnu tastaturu i miš simpatičnog dizajna i očekivano vrhunske kvalitete.

****

MK240 Nano tastatura i miš su namijenjeni prvenstveno ljudima koji cijene minimalizam i hardver manjih dimenzija, bilo da žele osloboditi što više prostora na svom radnom stolu, bilo da su im potrebni tastatura i miš koje mogu bez puno muke ubaciti u ruksak i nositi sa jedne lokacije na drugu.

Veći dio ovog dvojca, odnosno MK240 Nano tastatura, izgleda kao da ste je izrezali sa kakvog 13-inčnog ultrabooka, te nudi tek glavne tipke, dok je numerička sekcija u potpunosti izostala. Osim nje, izostala je i sekcija sa home/end i page up/page down tipkama, čiju funkcionalnost preuzimaju kombinacije Fn i F, odnosno Fn i kursorskih tipki.

Ovdje također vrijedi istaći i to kako je kombinovanjem određenih F tipki sa Fn moguće kontrolisati multimediju, što će cijeniti svi koji vole pauzirati muziku ili je utišati bez da se prebacuju iz jednog aktivnog prozora u drugi.

Sama tastatura je očekivano vrhunske kvalitete, sa tipkama ugodnog hoda i standardne pozicije i veličine. Drugim riječima, tu su veliki Enter, kao i Ctrl tipka koju ćete moći pritisnuti “na slijepo”, jer je smještena tamo gdje i treba - na donjoj lijevoj ivici tastature.

Sa aspekta dizajna, Logitech se odlučio za nešto što je najlakše opisati kao “funky minimalizam” - izgled tastature i miša ne kvare nikakve nepotrebne linije, a kompletan set je obojen u crnu boju, sa ponekim žutim elementom, koji im samo daju na šarmu.

A prije nego zaključimo, red bi bio spomenuti i MK240 Nano miš, koji je veoma dobre kvalitete. Osim izostanka bilo kakvih dodatnih tipki krasi ga još i simetričan dizajn, zahvaljujući čemu će odgovarati i dešnjacima i ljevacima.

Stoga, ukoliko ste ovih dana u potrazi za računarskom periferijom nešto manjih dimenzija i vrhunske kvalitete - znate šta vam je činiti.

1/1

 

Cijena: 46,90 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
kompaktne dimenzije, ukupan dojam

MINUS
ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Nano USB wireless adapter; Radni spektar: 2,4 GHz; Domet: 10m; 2x AAA baterije; 36 mjeseci trajanje baterija u tastaturi i 12 mjeseci u mišu.