Nakon što nas je nekoliko modela televizora kineskog proizvođača TCL prilično iznenadilo svojim dobrim karakteristikama i prihvatljivim cijenama, do nas je došao i jedan model iz njihove svježe C76 serije. Pa evo šta nudi.

****

U TCL seriji C76 trenutno se nalazi samo ovaj model i to tačne oznake 55DC760. Prema proizvođaču, to je serija koju krasi kombinacija elegancije i performansi, što se za ovo prvo može reći i na prvi pogled. Tu mislimo na tanki ekran sa metalnim ojačanjem, gdje se sa crnim ivicama displeja dobija svega 1cm tanak okvir. Stražnja strana je u donjem dijelu ipak nešto deblja, dok su redakcijski ukusi podijeljeni oko ovalnih zvučnika presvućenih tankom tkaninom, koji se prostiru cijelim donjim dijelom, na čijim krajevima su otvori za bassove.

No funkcionalnost je bitnija od izgleda, pa saradnja sa JBL-om kao kod ranijih modela koje smo probali, čini da ovaj TV zvuči odlično i za nekoliko klasa bolje od prosjeka.

55-inčni panel koristi VA LED matricu koja isporučuje 4K rezoluciju.  Još uvijek je kod nas teško doći do 4K sadržaja, ali upscaling Full HD i drugih rezolucija radi odlično.

Za razliku od modela koje smo ranije testirali, ovaj model dolazi sa Android operativnim sistemom u njegovoj svježoj osmoj verziji. Velikih promjena nema, osim u nešto drugačijem rasporedu elemenata na početnom ekranu i po nama nešto boljoj brzini rada. Ukomponovane su uobičajene Google aplikacije, a Google Play vam daje mašti na volju da instalirate sve što mislite da je praktično koristiti na TV-u, što uključuje i igre, posebno ako imate i gamepad koji možete priključiti putem USB porta. Tu je i ugrađeni Chromecast, pa sliku sa vašeg telefona jednostavno možete prebaciti na TV, ili telefon iskoristiti za upravljanje nekim od instaliranih aplikacija.

1/1

Od priključaka sa stražnje strane sigurni smo da vam ništa neće nedostajati, jer ćete tu pronaći čak 4 HDMI priključka, po jedan USB 2.0 i 3.0 port, klasični antenski  i digitalni priključak, te audio ulaze. Naravno, nisu izostavljeni ni Ethernet, Wi-Fi i Bluetooth povezivanje.

Uz TV dolaze dva daljinska kontrolora. Jedan klasičan i jednostavan sa zgodnim rasporedom tipki i uobičajenim funkcijama, dok će vam drugi poslužiti da iskoristite sve prednosti Android platforme, tako da TV-om upravljate glasovnim komandama ili da ga koristite kao Air miša.

Po pitanju kvalitete slike, tu većih zamjerki nemamo. Panel isporučuje odličan kontrast i duboku crnu boju, dok široki Gamut boja obezbjeđuje veoma dobru i realnu reprodukciju boja. Uglovi vidljivosti su na veoma visokom nivou, a meniji su krcati mogućnostima za podešavanje slike, od miješanja osvjetljenja, mikro dimminga, dinamičkog kontrasta, HDR Pro postavki i slično.

Da sumiramo. Razmišljate li o nabavci 4K televizora sa Android sistemom, velike dijagonale i veoma dobrih karakteristika, a sve to uz vrlo konkurentnu cijenu, ovaj TCL obavezno uzmite u razmatranje.

Cijena: 1.499,00 KM

Avtera BH; www.avtera.ba

PLUS
ukupan dojam, tanak dizajn, JBL zvučnici i zvuk, novi Android 8 OS, UHD rezolucija

MINUS
nema standby ili sleep mode

SPECIFIKACIJE:
55-inča/140cm, 4K UHD 3840x2160 piksela, Edge-LED 10-bit VA panel, Android 8.0; Mediatek MT5891 CPU Quad Core; 2GB RAM; Flash: 16GB; 3x HDMI, USB 2.0, USB 3.0, DVB-T/S/C, Ethernet, WiFi, Bluetooth, 3,5mm izlaz za slušalice, JBL Soundbar / DTS Premium Sound, Voice control, Smart daljinski, UHD Premium color extender; HDR10; PPI 1700; DTS Premium audio, Dolby Digital Plus.