Za bolje i kvalitetnije uživanju u igrama, jedna od značajnijih stavki je monitor. Naravno, budžet je najčešće ograničavajuća stvar, pa se nekada treba zadovoljiti i onim osnovnim ili ulaznim modelima uređaja. Kompanija AOC u tom segmentu ima jedan vrlo zanimljiv model monitora.

****

Iako je riječ o ulaznom modelu monitora namijenjenog za igranje, AOC monitor oznake G2460VQ6 nudi nekoiko veoma zanimljivih mogućnosti. Odmah na početku treba istaći njegovu povoljnu cijenu, gdje za ispod 400 KM dobijate vrlo prostranu dijagonalu ekrana od 24 inča.

Monitor krasi vrlo klasičan dizajn, sa okruglim postoljem i mehanizmom koji omogućava podešavanje nagiba samo po vertikalnoj osi. Da bi se postigla povoljna cijena štedilo se na takvim elementima, a plastična imitacija brušenog aluminijuma sa crveni dijelom pri dnu lijepo izgledaju sa dobrom kvalitetom izrade.

TN matrica isporučuje sliku Full HD rezolucije, a još jedna zanimljiva osobina koja krasi ovaj monitor je podrška za AMD FreeSync tehnologiju koja uz odgovarajuću AMD grafičku karticu omogućava sinhronizaciju osvježavanja monitora sa brojem sličica u sekundi koje generiše kartica. Ovo uklanja neugodni efekat „pucanja“ slike, čime je omogućeno vidno bolje iskustvo igranja, a svemu pridonose i brzina osvježavanja slike od 75Hz, te brzina odziva od 1ms.

1/1

Anti-refleksivni premaz je odličan dodatak za sva okruženja sa veoma jakim osvjetljenjem. Kontrole su smještene u donjem desnom uglu, a jedina nezgodna stvar je kretanje kroz malo zbunjujuće horizontalne menije, koji su naprotiv bogati opcijama za podešavanje.

Sliku na ekran možete isporučiti putem HDMI, VGA ili DisplayPort portova, dok iznenađuje izostanak DVI priključka. Značajan dodatak su i kablovi koji se isporučuju uz monitor. Tu su još 3,5mm priključak za slušalice, a kvalitet ugrađenih zvučnika bukvalno je samo za prvu pomoć.

Po pitanju kvalitete slike, zamjerki većih nemamo. Najbolja stavka je veoma dobra reprodukcija boja, dok bi svjetloća i kontrast za nijansu mogli biti malo bolji. Uglovi vidljivosti su zadovoljavajući i primjereni cjenovnoj klasi, a sve se dodatno može podesiti ličnim ukusima kroz opcije u menijima.

Sve u svemu, razmišljate li o nabavci novog monitora za igranje ili obične kućne poslove, ovaj monitor je jedan od najboljih budžetskih izbora sa omjerom cijene i onoga šta nudi.

Cijena: 385,00 KM

Asbis Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
Cijena za ovu dijagonalu, dobre karakteristike za igrače sa manjim budžetom i kućne korisnike

MINUS
Nema mogućnost zakretanja i podešavanja po visini

SPECIFIKACIJE:
WLED, TN, FullHD, anti-glare; 24 inča; 75Hz; AMD FreeSync; Contrast Ratio: 1000: 1 (typical); Dynamic Contrast Ratio 80M:1; Brightness: 300 cd/m² (typical); Response Time: 1ms; 1 x HDMI, 1 x VGA; 1 x Displayport; Audio izlaz; Tilt -5/+20.