Kada smo se prvi put sreli sa Dell-ovim XPS laptopom od 13 inča, nije bilo teško zaključiti da je riječ o jednom od najboljih ultrabookva koji se mogao naći na tržištu. Dell nije imao mnogo razloga da mijenja recepturu, pa evo šta donosi jedan od modela iz njihove posljednje 9370 serije.

****

Kao i kod prethodnih generacija, najupečatljivija karakteristija Dell XPS 13 9370 modela su njegov dizajn i naravno ekran. Aluminijumsko kućište i površina oko tastature izrađena od karbonskih vlakana perfektno se slažu, ujedno stvarajući izuzetno čvrst i ultra lagan laptop. Težak je svega 1,2 kg.

Podizanje poklopca otkriva ono po čemu se ova XPS serija laptopa diči. InfintyEdge tehnologija omogućila je da se 13,3-inčni ekran proteže skoro od ivice do ivice poklopca, a iza Dell Cinema oznake krije se možda i najbolji ekran u ovoj tržišnoj klasi laptopa. IPS matrica isporučuje sliku skoro bez mane - odličnog kontrasta, duboke crne boje sa 100-postotnim prikazom sRGB kolornog spektra, dok su promjene u različitim uglovima vidljivosti gotovo neprimjetne. Full HD rezolucija je najbolje primjerena ovoj dijagonali ekrana, a u ponudi postoji i model sa 4K rezolucijom - za sve one mnogo zahtjevnije.

Manja rezolucija znači i manju potrošnju energije, a naš testni model sa HD video reprodukcijom izdržao je fenomenalnih 10 sati i 8 minuta rada, što bi u svakodnevnici moglo potrajati i preko 12-13 sati autonomije.

1/1

Pokretačko tijelo sastavljeno je oko osme generacije Core i7 procesora, uz velikih 16 GB radne memorije i SSD disk kapaciteta 512 gigabajta. Najbolje je što je SSD u PCI Express verziji, pa agilnost i brzina cijelog sistema oduševljava. Ovo je izuzetna harvderska konfiguracija za ove dimenzije uređaja.

Od portova tu su dva Thunderbolt 3 porta sa podrškom za PowerShare i DisplayPort, te jedan USB 3.1 Type C port, čitač microSD kartica, audio priključak, te Dellov karakteristični indikator baterije, čije stanje napunjenosti možete saznati bez uključivanja laptopa. Zbog malih gabarita standardni USB port je izostao, ali da ne bi bilo zlih jezika, Dell uz laptop isporučuje i USB-C – USB-A adapter.

Kako dolikuje ozbiljnom poslovnom laptopu sigurnost nije zaboravljena, pa pored TPM čipa, Dell je u dugme za uključivanje laptopa neprimjetno integrisao i čitač otisaka prsta, dok web kamera pozicionirana u donjem dijelu poklopca ispod ekrana omogućava prepoznavanje lica, što uz Windows Hello radi bez ikakvih problema.

Tipke tastature sa pozadinskim osvjetljenjem zbog tankoće laptopa imaju vrlo kratak hod, ali su dovoljno prostrane, gdje se uz malo navike mogu tipkati i duži tekstovi. Na prostrani touchpad sa staklenom površinom nemamo baš nikakvih zamjerki.

Naravno, visoka cijena uz ovakav uređaj je sasvim očekivana, jer sve podvučeno čini ovaj uređaj jednim od najboljih ultra prenosnika na tržištu.

Cijena: 3.846,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
ekran, hardver za ove gabarite, dizajn, težina, kvalitet, ukupni dojam

MINUS
ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Četverojezgreni Intel Core i7-8550U (1,8GHz, 8MB, Turbo: 4,1 GHz), 13.3" FHD (1920 x 1080) ekran; Intel HD Graphics 620; 16GB DDR3 RAM; SSD 512 GBM.2NVMe PCIe; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.1; 2x USB 3.0; 2 x Thuderbolt + PowerShare i DisplayPort, USB 3.1 Type C; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Microsoft Windows 10 Pro; 302 x 199 x 11,6 mm; 1,2 kg.