7303 je oznaka koja krasi uređaje iz srednjeg segmenta Philipsove serije televizora, ali je zanimljivije što je ona najniža serija koja implementira Android operativni sistem. Međutim, ima tu još mnogo toga interesantnog. Pogledajte.

****

Naš testni model iz serije 7303 bio je model sa dijagonalom ekranom od 43 inča, a u istoj seriji su još 50, 55 i 65 inčni modeli koji dijele potpuno iste specifikacije. Pored već spomenutog Android TV-a, seriju 7303 krase još 4K rezolucija, te Ambilight, sada već prepoznatljiva Philipsova tehnologija koja iskustvo uživanja u slici prenosi i svjetlosnim efektima na zid iza TV-a.

Philips je uvijek vodio računa o dizajnu, pa je tako i ovdje. Sivi tanki okvir i metalno postolje sasvim dobro će se uklopiti u različita okruženja, a i ukupna debljina je manja od 8 cm, što je idealno i za montažu na zid.

Oni koji traže malo više od TV-a. sigurno računaju na Android operativni sistem i njegove prednosti. U prednosti su svi koji i privatno koriste neki Android uređaj, prvo zbog jednostavne sinhronizacije, ali i zbog obilja servisa koje podržava Android, i brojnih drugih aplikacija prilagođenih radu na televiziji. Ugrađen je i Chromecast za streaming sadržaja sa mobilnih uređaja, a pored Netflixa koji se udomaćio i kod naših korisnika, možemo spomenuti jednostavno igranje igara sa gamepadom, priklju;ivanje tastature i miša ili recimo instaliranje Kodija i pretvaranje TV-a u Media Center uređaj. Daljinski upravljač maksimalno prati funkcije televizora, pa je tu i cijela QWERTY tastatura za lakše unošenje teksta, kao i integrisani mikrofon za glasovno upravljanje uređajem uz Google Assistenta podršku.

1/1

Prikaz slike je odličan, posebno jer je ovo model koji integriše njihov posljednji P5 Perfect Picture Engine, koji donosi znatno bolje rezultate u u obradi signala, oštrini, boji i kontrastu, kao i upscaling tehnologiji koja filterima i interpolacijom prilagođava sliku manje rezolucije visokoj 4K rezoluciji. Naravno, dostupni su brojni modovi podešavanja slike, pa se ona značajno može prilagoditi vlastitim ukusima.  Zbog VA matrice, kontrast itekako dolazi do izražaja, što uz HDR tehnologiju, i onim najzahtjevnijim korisnicima može izmamiti osmijeh na lice. Spomenimo i Micro Dimming Pro tehnologiju za dinamičko podešavanje kontrasta koja analizira i podešava sliku na osnovu osvjetljenja prostorije. A kada govorimo o kvalitetu slike, moramo spomenuti i trostrani Ambilight koji virtualno povećava veličinu ekrana. Pored uobičajenog praćenja boja na ekranu, tu su sada i Ambilight Music, način rada uz igre, te mogućnost prilagođavanja boji zida. Jedno je sigurno, povratak na TV bez ove tehnologije, teško se podnosi.

Od značajnijih specifikacija spomenimo još 16GB interne memorije, 4 HDMI priključka, 2 USB porta, te Ethernet port i Wi-Fi "n" standarda.

Reprodukcija zvuka je u granicama klase kojoj pripada, pa možemo reći da je standardno za jedan LCD TV.

Na kraju, kad sve saberemo i pogled bacimo na cijenu, konkurencija se treba mnogo potruditi da dokaže da ovaj TV nije jedan od najboljih izbora za kućno okruženje.

Cijena: 999,00 KM

Asbis Sarajevo. www.asbis.ba

PLUS
Cijena, kvalitet slike, Android OS; trostrani Ambilight, 4K rezolucija

MINUS
ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
43 inča (108cm), 4K (UHD), Osvjetljenje: 350 cd/m²; Android 7.0; CPU Quad Core; Flash: 16GB; 3 strane Ambilight+Hue; PP5 Perfect Picture Engine; HDR Plus; Micro Dimming Pro (1600 PPI); Smart daljinski (Google Assitant); Wi-Fi 11ac 2x2, Ethernet-LAN RJ-45, Common Interface Plus (CI+), Digitalni audioizlaz (optički), Antena IEC75, Satelitski priključak, L/D audio ulaz, 3,5mm izlaz za slušalice