Predstavljanjem Windowsa 8, a posebno verzijom 8.1, Microsoft je uspio napraviti prilično dobar operativni sistem kojim se upravlja dodirom. A pri tome je uspio zadržati i sve glavne karakteristike odličnog desktop operativnog sistema. Ono što je nedostajalo je hardver povoljne cijene.

Microsoft je na tržištu ponudio jako dobre ali i jako skupe Surface tablet uređaje, a sličnu stvar su napravili i drugi proizvođači hardvera. Ne ulazeći u razloge zašto je to tako, možemo reći da je takav razvoj situacije značajno usporio ulazak Windowsa na tablet tržište. Da se uređaj kao što je Prestigio Visconte ranije pojavio na tržištu, vjerovatno bi i situacija na tržištu bila drugačija za Microsoft.

Glavna karakteristika Prestigio Visconte tablet uređaja je povoljna cijena i to treba imati na umu tokom procjene karakteristika , mada se i bez toga može reći da se radi o vrlo konkurentnom uređaju.

Krenimo od ekrana kojem jednostavno nemamo šta zamjeriti. IPS matrica sa jako dobrim uglovima gledanja, solidnim kontrastom i živahnim prikazom boja kao da dolazi sa skupljeg uređaja. Rezolucija je sasvim dovoljna za dijagonalu od 10 inča, pošto je nešto veća od 720p standarda, pa je sasvim dobra i za gledanje videa.

1/1

Pozadina uređaja je izrađena od  plastike koja izgledom podsjeća na aluminijum. Na prednjoj strani pored ekrana je samo klasična Windows tipka, odnosno Windows logo osjetljiv na dodir. Konektori su postavljeni na bočnim stranama ako uređaj postavimo u landscape poziciju, a na zadnjoj strani su stereo zvučnici.

Hardverska specifikacija je bazirana na Intel Celeron procesoru sa dvije jezgre, što je sasvim dovoljno za jedan ovakav uređaj. Ista stvar važi i za 2 GB memorije. Visconte na naše tržište dolazi u dvije verzije koje se razlikuju po kapacitetu SSD diska - naš testni model je imao 32 GB, dok je na raspolaganju i model sa 64 GB prostora na flash disku. Uz sve to Prestigio nije zaboravio ni microSD slot, pa je prostor za podatke lako i jeftino proširiti.

Baterija ima kapacitet od 4.000 mAh, što prevedeno u konkretne brojeve znači 5 sati i 3 minute SD video reprodukcije sa osvjetljenjem ekrana postavljenim na maksimum. Taj rezultat je u rangu sa štedljivijim laptopima, a ovde se radi o uređaju teškom svega 580 grama.

Visconte je opremljen sa Bluetooth-om četvrte generacije, što je bitno jer se tako na lak način na njega može spojiti bežična oprema poput  tastatura i miševa. Prestigio u svojoj ponudi ima Bluetooth tastature koje ujedno služe i kao stalak za uređaj, a koje se nabavljaju posebno. Visconte posjeduje mini HDMI konektor, pa spajanjem na veći monitor ovaj tablet postaje sasvim pristojan kućni ili poslovni desktop kompjuter.

USB port je u 3.0 i micro izdanju, a postojanje bežične mrežne kartice nije potrebno posebno naglašavati za ovakav tip uređaja. Prestigio je kameru postavio samo sa prednje strane, što je mudar potez obzirom da smanjuje cijenu, a fotografisanje sa tablet uređajem je zaista besmisleno. Ali je zato Skype i slična video komunikacija vrlo često, što zahvaljujući prednjoj kameri sasvim dobro funkcioniše.

Ono što je vrlo bitno i što nas je prijatno iznenadilo je što Visconte sasvim tečno pokreće Windowse 8.1, pa uz korištenje Modern UI (Metro, odnosno, Windows 8) aplikacija u ruke dobijete vrlo svestran uređaj. Modern Internet Explorer je posebno prijatno iznenađenje, ali nikako ne treba zaboraviti da na ovom tabletu bez problema možete pokretati i standardne Windows aplikacije. Na kraju, treba još dodati da je u cijenu uključena i Microsoft Office Home & Student 2013 licenca, što je odličan potez kompanije Prestigio.

Kada sve uzmemo u obzir, možemo samo još jednom ponoviti ono što smo rekli na početku - da su se uređaji kao što je Prestigio Visconte ranije pojavili na tržištu, procenat Windowsa na tablet uređajima bi sigurno bio znatno veći.

 

655,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
cijena, Bluetooth, Office Home & Student 2013

MINUS
dobro bi došao bar još jedan USB port pune veličine

SPECIFIKACIJE:
CPU Intel Celeron Dual Core N2805 @ 1.46GHz; Memorija: 2GB RAM; SSD: 32GB SSD; 10,1'' ekran IPS, 1280x800; Intel HD grafika; Baterija: 4000mAh; Kamera: 1,0 MP prednja; mini HDMI 1.4, BT 4.0, Wi-Fi; Micro USB 2.0+3.0, Micro SD slot; Windows 8.1; MS Office Home & Student 2013; 258 x 173 x 9,9 mm; 580 grama.