Za Lenovo Yoga laptope sigurno su čuli i oni manje informisani korisnici, no njihove oznake i onima iskusnijima teško je povezati sa određenom serijom i karakteristikama. Zato da skratimo, Lenovo Yoga 330-11 je mali konvertibilni uređaj zgodan za rad na putu.

****

Kada kažemo rad na putu tu prije svega mislimo na prenosivost. Lenovo Yoga 330-11 upravo cilja na to, jer pored svojih konvertibilnih mogućnosti, gdje se iz laptopa jednostavno pretvara u tablet, nudi znatno veći ekran od večine tableta, te sa masom od 1,25 kg i laku prenosivost.

Kao što smo navikli od Yoga uređaja, kvalitet izrade je na visokom nivou. Plastično kućište i brušeni aluminijum oko tastature su dobro ukombinovani, pa sve djeluje izuzetno čvrsto, posebno zbog njegovih preklapajućih svojstava.

11,6-inčni ekran sa HD rezolucijom od 1366 x 768 piksela je naravno osjetljiv na dodir, ali pored dobre svjetloće i kvalitetne reprodukcije boja, nedostaje mu malo više kontrasta, što se odrazilo i na nešto slabije uglove vidljivosti.

Naš testni model bio je opremljen dvojezgrenim Intel Celeron N4000 procesorom sa 1.1 GHz radnim taktom i Turbo režimom od 2,6 GHz, koji je uz Intel Graphics 600 grafiku bio uparen sa 4GB RAM-a i 64GB eMMC flash memorije. Performanse takve ugrađene memorije su između SSD i HDD uređaja, pa je svakodnevni rad uz predinstalirani Windows 10 bio tečan i bez mana.

1/1

Obzirom da je riječ o procesoru koji ne zahtjeva hladnjak, ovaj konvertibilni laptop je potpuno bešuman, a sa dužim opterećenjem nismo primjetili značajnije zagrijavanje. Pored toga, procesor pripada i grupi malih potrošača, što se izuzetno pozitivno odrazilo na trajanje baterije koja je na našem testu HD video reporudkcije izdržala 8 sati i 12 minuta, što je odličan rezultat u ovoj klasi uređaja

Od ostalih priključaka tu su jedan USB 3.0 i USB 2.0 port, USB Type C port, HDMI izlaz, te čitač memorijskih kartica i audio priključak. Bluetooth i Wi-Fi se podrazumijevaju, a ugodno su nas iznenadili i stereo zvučnici sa Dolby Premium certifikatom.

Za kraj spomenimo i to da obzirom na cjelokupne dimenzije uređaja, Yoga 330 dolazi sa tastaturom pune veličine. Tipke imaju plitak hod, ali uz malo privikavanja, kucanje i dužih tekstova neće biti problematično.

Ako niste veliki konzument multimedije, te ste više fokusirani na poslovne aplikacije i surfanje Internetom, ova mala joga bi mogla postati vaš omiljeni putni kompanjon, posebno zbog toga što joj je i cijena vrlo vrlo primamljiva.

Cijena: 798,99 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
baterija, dizajn, ukupan dojam

MINUS
ekran bi mogao biti malo bolji, mali Enter

SPECIFIKACIJE:
Intel Celeron procesor N4000 (1,1GHz, 2MB, Turbo: 2,66 GHz), dual core; Intel HD Graphics 600; 11,6" TFT LED ekran, 1366x768; 4GB RAM; eMMC Flash 64 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 1x USB 3.0; 1x USB 2.0; 1xUSB Type C; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Microsoft Windows 10; 294 x 204 x 17.9 mm; 1,26 kg.