Navike današnjih korisnika i potrošačka elektronika mnoge su proizvođače potaknuli da tržištu ponude i one proizvode za koje njihovo ime ne bismo prvobitno vezali. Takav primjer ima i Samsung, koji sa svojim audio proizvodima i nije baš toliko popularan

****

Nedavno smo imali priliku isprobati njihove Level On Wireless Pro slušalice, za koje nije teško zaključiti da su dizajnirane za one zahjetvnije ljubitelje zvuka.

Da je riječ o premium uređaju, vidi se i po lijepom i adekvatnom pakovanju, a zatim i na prvi dodir sa ovim slušalicama. Brušeni aluminijum i udobni jastučići oko školjki slušalica presvućeni umjetnom kožom, veoma lijepo su ukombinovani. Bez velikog pritiska na glavu, jastučići ugodno pokrivaju kompletne uši, a dimenzije se mogu podešavati izvlačenjem školjki iz nosača.

Definitivno nije riječ o slušalicama koje biste koristili u fitness aktivnostima, jer puno više odgovaraju poslovnom i casual stilu. Također, za lakšu prenosivost, slušalice je moguće preklopiti, pa je pakovanje u torbu ili ruksak vrlo zgodno.

Obzirom da nose oznaku Wireless, riječ je o bežičnim slušalicama koje se Bluetooth tehnologijom povezuju i rade sa gotovo svakim telefonom, tabletom ili laptopom. Naravno, u slučaju da se njihova baterija isprazni, uz njih dolazi i kabl sa uobičajenim 3,5mm stereo priključkom, pa slušalice možete nastaviti koristiti kao i svake druge.

1/1

Međutim, tehnološki detalji vezani za ovu slušalice ne završavaju tu, jer je Samsung ove slušalice ugradio i tehnologiju poništavanja aktivne buke. Četiri ugrađena mikrofona, po dva na svakoj slušalici, omogućavaju precizno mapiranje zvukova oko vas, te njenim aktiviranjem putem dugmeta na lijevoj slušalici, bukvalno upadate u jednu potpunu zvučno izoliranu sredinu. Teško je uopšte opisati sa koliko smo izvora šumova i buke okruženi, sve dok ne isprobate ovako nešto ,a izolacije buke na ovim slušalicama radi odlično.

Što se tiče kontrola, i tu je Samsung sa ovim slušalicama želio biti drugačiji. Naime, desna školjka slušalice integriše kontrole osjetljive na dodir, pa povlačenjem prstima lijevo-desno, gore-dole, tapkanje i slično, omogućavaju kontrolisanje jačine zvuka, promjenu pjesama i drugo, bez potrebe da dodirujete kontrole uparenog uređaja. Ovo zahtjeva malo privikavanja, ali je izuzetno zgodna i vrlo korisnika mogućnost.

Što se tiče kvalitete zvuka, tu definitivno nemamo nikakvih zamjerki. Samsung je uspio da postigne vrlo izbalaniranu zvučnu sliku, koja i na velikim glasnoćama ostaje bez izobličenja i vrlo ujednačena. Niski tonovi ili basovi nisu prenaglašeni, visoki i srednji tonovi sve to vrlo dobro prate. Na glasnoću malo utiče aktivirana tehnologija izolacije buke, ali ne nešto značajno koliko ta izolacija doprinosi reprodukciji zvuka. Samsung se u ovom slučaju hvali i tehnologijom prenosa bežičnog zvuka UHQ kvalitete, što predstavlja njihov prilagođeni kodek za prenos zvuka visoke kvalitete, ali koja trrenutno radi samo sa njihovim telefonima najnovijih generacija. Vjerovatno će se o UHQ kvaliteti prenosa zvuka malo više govoriti u bližoj budućnosti.

Naravno, sve ovo upakovano u jedne slušalice ostavlja i malo gorči okus u ustima sa pogledom na njihovu cijenu, ali imati kvalitetan, lijep i tehnološki napredan uređaj, danas jednostavno košta.

Cijena: 468,00 KM

Asbis Sarajevo, www.asbis.ba

PLUS
Aktivna izolacija vanjske buke, bluetooth povezivanje, zvuk, dizajn

MINUS
Cijena

SPECIFIKACIJE:
Bluetooth 4.1, 3,5 mm konektor; micro USB; 40 mm zvučnici s dvoslojnom dijafragmom; Impedansa 41 ohms; Kontrole osjetljive na dodir; Do 10 sati (Bluetooth način s ANC), do 20 sati (Bluetooth način bez ANC), do 18 sati (Žični način s ANC), Neograničeno vrijeme slušanja (Žični način bez ANC); UHQ prenos zvuka; Težina: 236.