Lenovo V seriju do sada nismo imali priliku isprobati. Riječ o uređajima za manje zahtjevne poslovne korisnike, a V330 model, odličan je primjer jednog takvog uređaja.

****

Lenovo V330-15 na prvi pogled odmah privlači pažnju, jer po dizajnu, teško da nećete pomisliti da riječ o nekom premium uređaju. Na dodir shvatit ćete da se radi o veoma kvalitetnoj plastici sa teksturom koja imitira brušeni aluminijum. No i pored toga, ukupna izvedba je odlična, a dopao nam se i detalj sa otvaranjem i postavljanje ekrana u potpuno ravni položaj.

15-ka u oznaci modela govori da je riječ o modelu sa tom istom dijagonalom ekrana, čija TN matrica uz antirefleksivni premaz isporučuje sliku Full HD rezolucije, zadovoljavajućih karakteristika. Voljeli bi smo vidjeti malo više svjetloće i kontrasta, a rekli bi smo da su uglovi vidljivosti ekrana najslabija karika ovog laptopa.

Naš testni uređaj bio je opremljen dvojezgrenim Core i3-7130U procesorom sedme generacije, radnog takta 2,7 GHz uz Hyper-Threding podršku. Uz njega su tu još Intel HD Grapchics 620 grafika, 4 GB radne memorije, te ugodno iznenađenje u formi 128 GB SSD diska u NVMe izdanju. Upravo on je zaslužen za kompletnu agilnost sistema, pa sve radi vrlo tečno i bez problema.

1/1

Poslovni korisnici zahtjevaju obilje portova i priključaka, a ovaj laptop vas tu neće iznevjeriti. Na spisku su VGA i HDMI izlazi, dva USB 3.1 porta, dva USB-C porta od kojih je jedan DisplayPort i port koji omogućava punjenje uređaja, te još sklapajući Ethernet port, čitač memorijskih kartica i audio priključak. Mjesta se našlo čak i za DVD drajv, za koji se veže i jedna specifičnost. Naime, drajv je moguće izvaditi bez ikakvog alata, a na mjesto njega je moguće ugraditi opcionalnu sekundardnu bateriju, koju nažalost nismo imali na testu.

Kada smo kod nje, njegova originalna baterija na našem testu video produkcije izdržala je 4 sata i 7 minuta, što je prosječan i dobar rezultat u odnosu na konkurenciju.

Spomenimo još integrisani čitač otisaka prsta, te poklopac za web kameru za sve one koji su malo više fokusirani na privatnost.

Na kraju tu je i vrlo prostrana i ugodna tastatura sa tasterima plitkog hoda i numeričkim dijelom, a kompletnu sliku zaokružuje i licencni Windows 10  u Home verziji.

Bilo da vam treba poslovno ili privatno, riječ o laptopu vrlo zanimljivih mogućnosti i specifikacija koji se od konkurencije pokušava izdvojiti vrlo primamljivom cijenom.

Cijena: 1.299,00 KM

Asbis, Sarajevo, www.asbis.ba

PLUS
SSD u PCI Express verziji, kvalitet izrade, ukupni dojam

MINUS
trajanje baterije bi moglo biti malo bolje

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3-7130U (2,7GHz), dual-core; integrisana Intel UHD Graphics 620; 15,6" TN LED ekran, 1920x1080, anti-glare; 4GB DDR3 RAM; 128 GB SSD-a PCI Express; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.1;2x USB Type C; HDMI; VGA; DVD drajv; Audio I/O, zvučnici; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Windows Home 10; 375 x 253 x 22.3 mm ; 1,8 kg.