Kompanija Prestigio u posljednje vrijeme nas iznenađuje sa sve raznovrsnijom ponudom svojih uređaja. Ovog puta do nas je došao njihov prvi All-in-One uređaj.

****

Pod svojom All-in-one serijom uređaja, Prestigio trenutno ima samo jedan tzv. monoblock uređaj, jednostavne oznake 17,3-inčni PC All-in-one. Kao i obično, riječ je dekstop sistemu, koji u jednom kućištu krije sve uobičajene PC komponente zajedno sa monitor, stim da bi se ovaj Prestigio mogao nazvati i hibridom. Naime, ovaj AiO u sebi integriše i bateriju koja mu omogućava i određenu dozu autonomije. Naš test HD video reprodukcije potrajao je jedan sat i 33 minute, što je vjerovatno razultat manjeg kapaciteta baterije. Sve u svemu zgodan dodatak za brzo prebacivanje sa mjesta na mjesto, prezentacije nekih radova kolegama ili jednostavno uživanje u prostranom ekranu iz udobnosti fotelje.

U pogledu dizajna najednostavnije ga je opisati kao veliki tablet sa rasklapajućim mehanizmom sa stražnje strane koji ima ulogu postolja, a kojim se ujedno podešava nagib ekrana.

17,3-inčni ekran je osjetljiv na dodir, a iako je riječ o TN matrici rezolucije 1600 x 900 piksela, ekran je zadovoljavajućih karakteristika, posebno za uobičajene poslovne aktivnosti i surfanje internetom. Jedini nedostatak su mu nešto slabiji uglovi vidljivosti po vertikali.

1/1

Uređaj je baziran oko dvojezgrenog Intel Celeron N3350 procesora koji u turbo modu dostiže 2.4GHz, što uz 4GB radne memorije i 32 GB flash memorije sasvim dobro odgovara spomenutim i nezahtjevnim poslovima. Definitivno treba računati na proširenje flash memorije gdje je na raspolaganju slot za micro SD kartice, a tu su još tri USB 3.0 porta, HDMI priključak, te Ethernet port i audio priključak.

Naravno za ugodniji rad očekuje se priključivanje eksterne tastature i miša, koji u ovom slučaju ne dolaze uz uređaj.

Na kraju netreba zaboraviti i Windows 10 Home licencu, te predinstalirani Mobysistems OfficeSuite paket – koji je besplatna i potpuno kompatibilana alternativa Microsoft Officeu.

Naravno, glavni adut u odnosu na konkurenciju je njegova pristupačna cijena, pa u koliko od računara tražite samo ono osnovno, a problem vam je i skučen prostor za njegovo smiještanje, rješenje u formi ovakvog All-in-one uređaja može biti zanimljivo.

Cijena: 658,99 KM

Asbis, Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
Ugrađena baterija, cijena

MINUS
Nedostatak tastature i miša

SPECIFIKACIJE:
17,3-inčni touchscreen 1600 x 900 rezolucije; Intel Celeron N3350 CPU @ 1,1 GHz, Turbo 2,4GHz; 4 GB RAM; Intel Graphics 500 GPU; 32 GB Flash memorije; 3 x USB 3.0, HDMI, Ethenret, audio izlaz; Windows 10 Home.