Kućni uredi i manja poslovna okruženja također imaju potrebu za različitim poslovnim rješenjima, a upravo njima, Dell je namijenio svoju Vostro seriju laptopa. Isprobali smo jedan iz njihove serije 5000.

****

Dell Vostro oznake 5417, poslovni je laptop koji može biti zanimljiv mnogima, prvenstveno zbog svoje dijagonale ekrana od 14-inča, koja odlično balansira između komocije rada i prenosivosti. Pored toga, prihvatljiva je i njegova ukupna masa od 1,7 kg.

Dell je uvijek znao napraviti moderne i lijepe laptope, pa i ovaj Vostro nije iznimka. Kako dolikuje poslovnom uređaju, karakterišu ga ravne linije sa blagim zaobljenjima bočnih strana, a zlatna nijansa aluminijumskog kućišta i čvrstoća izrade ostavljaju dojam premium uređaja.

Podizanje poklopca otkriva ekran veoma dobrih karakteristika. IPS matrica isporučuje Full HD rezoluciju, a za pohvalu je svakako antirefleksivni premaz koji značajno olakšava rad u okruženjima sa jakim osvjetljenjem. Prikaz boja je veoma realan, a maksimalno osvjetljenje ekrana bi za nijansu moglo biti jače.

Tastatura sa pozadinskim osvjetljenjem ima plitak hod tipki, a osim manjeg entera tipke su mogle biti malo veće, obzirom da prostora oko tastature ima dovoljno. Touchpad sa integrisanim tipkama je prostran, ugodne osjetljivosti, bez bilo kakvih mana.

1/1

Na tržištu je prisutno više različitih konfiguracija, a naš testni model bio je opremljen sa osmom osvježenom generacijom Kaby Lake-R procesora. Radi se o Core i5 modelu oznake 8250U, sa četiri jezgre, HT tehnologijom i Turbo frekvencijom od 3,4 gigaherca. Intelova HD 620 grafika i 4 GB DDR4 memorije dovoljni su za sve poslovne aktivnosti, kao i terabajtni HDD za pohranu podataka. U zavisnosti od potreba korisnika, ovdje bi bilo lijepo vidjeti više radne memorije i SSD disk, ali i sa ovom konfiguracijom nismo imali problema u obavljanju klasičnih uredskih poslova i surfanja internetom.

Što se tiče portova, tu je sve dovoljno za večinu poslovnih korisnika – HDMI port, USB 3.1 Type-C port ujedno i Display Port, dva USB 3.1 porta, sklapajući Ethernet port, čitač memorisjkih kartica, te audio priključak.

Naš uobičajeni test video reprodukcije pokazao je 5 sati i 10 minuta, što je veoma dobar rezultat za jedan poslovni uređaj. Na kraju treba dodati i to da laptop dolazi sa Windows 10 Pro operativnim sistemom i nešto predinstaliranih Dell alata, pa cjelokupni dojam nije teško zaokružiti.

Riječ je o poslovnom uređaju za manje zahtjevne korisnike koji žele pouzdan i kvalitetan uređaj iz srednjeg cjenovnog ranga.

Cijena: 1.770,00 KM

Asbis, Sarajevo; http://www.asbis.ba

PLUS
Ekran, procesor, ukupan dojam

MINUS
SSD bi bio pun pogodak

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5 8250U (Turbo: 3,4 GHz), quad-core, HT; Intel HD Graphics 620; 14" IPS LED ekran, 1920x1080, anti-glare; 4GB DDR4 RAM; HDD 1 TB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; Gigabit Ethernet; 2x USB 3.1; 1x USB Type-C/DisplayPort; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD Web kamera; Microsoft Windows 10 Pro; McAfee Antivirus; 343 x 240 x 17.4 mm; 1,68 kg.