Nakon nekoliko vrlo zanimljivih modela televizora koje smo isprobali, kompanija TCL već je ostavila pozitivne dojme. Ovaj put do nas je stigao još jedan model, za koji slobodno možemo reći da je prilično unikatan.

****

Iza oznake Xess X2 ili tačnije U55X9006 krije se TV sa dijagonalom ekrana od 55-inča (postoji model i sa 65-inčnim ekranom), no ono što je najbitnije za ovaj model je to da je baziran na Samsungovoj QLED ili Quantum Dot LED tehnologiji i čini ga jednim od prvih televizora sa ovom tehnologijom na svjetskom tržištu. Bazirana na tehnologiji kvantnih nanočestica, glavna prednost su veća svjetlina panela, te znatno veći raspon boja od klasičnog LCD-a.

TCL je i kod ovog modela ostao vjeran tankom aluminijumskom okviru ekrana, u čijem su donjem dijelu ispod ekrana smješteni JBL zvučnici. Ukusi oko njihovog pozicioniranja i umetanja su podijeljeni, a nama su se dopale nenametljive nogare lijepo uklopljene u ostatak dizajna. Kada smo već kod njih, moramo istaći da je ovo nešto najkalitetnije što smo čuli da dolazi sa jednog TV-a, te uz ukupnu snagu od 2 x 40 W, ovaj soundbar omogućava mnogo više od onoga što gledate na TV-u.

Kao i ostali modeli koje smo isprobali, i ovaj je baziran na Android sistemu i to njegovoj šestoj verziji. Pokreće ga quad-core procesor uz 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije, što je sasvim dovoljno za ugodno i tečnu funkcionalnost sistema. Prednosti i komocija Androida na TV-u, poznati su gotovo svakome ko je čuo za Android, od instaliranja aplikacija iz Play Stora-a, priključivanja tastature i miša, igranja igara, te korištenja Chromecasta za povezivanje vašeg telefona ili korištenja telefona za upravljanje nekim od aplikacija.

1/1

Još jedna od karakteristika koje krase ovaj uređaj je UHD ili 4K rezolucija, te integrisana HDR Premium podrška. Ukupno gledano, karakteriše ga veoma kvalitetan prikaz slike, gdje QLED tehnologija nudi odličnu svjetlinu slike i kontrast, ali bez izraženih probijanja pozadinskog osvjetljenja. Boje su duboke i zasićene, a jedino je blago uočljiv efekat prljavog ekrana, što se jedino vidi na statičnim svjetlim scenama. Pored toga, meniji bogati opcijama, nude i više nego dovoljno mogućnosti za podešavanje slike po želji.

Uz TV dolaze dva daljinska kontrolora. Jedan klasičan i jednostavansa zgodnim rasporedom tipki i uobičajenim funkcijama, dok će vam drugi poslužiti da iskoristite sve prednosti Android platforme, tako da TV-om upravljate glasovnim komandama ili da ga koristite kao Air miša.

Na kraju, zaključiti nije teško. Razmišljate li od nabavci 4K televizora sa Android sistetmom, koji bi uz to uključivao i vrlo svježu QLED tehnologiju na ovom tržištu, razmislite o ovom modelu, jer ga krasi odličan omjer mogućnosti, kvalitete i cijene.

Cijena: 2.150,00 KM

Avtera Sarajevo; www.avtera.ba

PLUS
Quantum Dot tehnologija; ukupan dojam, JBL zvučnici i zvuk, Android platforma, UHD rezolucija,

MINUS
efekat prljavog ekrana

SPECIFIKACIJE:
55-inča/140cm, 4K UHD 3840x2160 piksela, LED 10-bit VA panel Quantum Dot, Android 6.0; Mediatek MT5891 CPU Quad Core; 2GB RAM; Flash: 16GB; 3x HDMI, USB 2.0, USB 3.0, DVB-T/S/C, Ethernet, WiFi, Bluetooth, 3,5mm izlaz za slušalice, JBL by Harman Kardon / DTS Premium Sound, Voice control, Smart daljinski, UHD Premium color extender; HDR-Pro; PPI 1600; DTS Premium audio.