Već neko vrijeme tržište tableta pomalo stagnira i usporava, ali je još uvijek dovoljno interesantno i zanimljivo za sve one koji razmišljaju o nabavci takvog jednog prenosnog uređaja. Lenovo Tab 4 10 Plus je pravi pokazatelj takvog jednog modela.

****
Lenovo Tab 4 serija uređaja usmjerena je ka kućnim korisnicima i porodičnoj razonodi, no ipak, nisu se mogli izostaviti i neki produktivni i poslovni zadaci koji se mogu obavljati na ovim uređajima. Zbog toga su u Lenovo ponudi i modeli koji nose Plus oznaku u svom nazivu.

Broj deset jasno naglašava da se radi o uređaju sa ekranom dijagonale od 10.1-inča.

Dizajnerski, riječ je o vrlo atraktivnom i izuzetno lijepom tabletu. Izrađen je u kombinaciji stakla, koje pokriva cijelu stražnju stranu, te okvira kućišta kombinovanog od plastike i metala. U položenom položaju, metalni dijelovi su sa strana, tamo gdje se nalaze portovi i tasteri, dok se plastika proteže sa gornje i donje strane. Sve djeluje veoma čvrsto i pouzdano, ali ipak treba biti pažljiv sa steklenom pozadinom, koja ujedno privlači i otiske prstiju.

Ekran sa IPS matricom i Full HD rezolucijom isporučuje sliku sa karakteristikama koje se vežu za one najbolje što možete pronaći na jednom ovakvom uređaju. Odlično osvjetljenje, prikaz realnih boja i odlični uglovi vidljivosti, jednostavno pružaju užitak rada sa bilo kojom vrstom sadržaja.

Hardverska konfiguracija čija je baza Qualcomm Snapdragon 625 čipset sa osmojezgrenim procesorom na 2 GHz, uz Adreno 506 grafiku i velikih 4 GB RAM memorije, ovaj tablet guraju bliže visokoj klasi, nego srednjem segmentu. Tu je i 64 GB memorije za pohranu podataka, ali u slučaju da vam i to vremenom postane tijesno, tu je i mogućnost proširenja iste microSD karticama. Ujedno su to i kombinovani SIM slotovi jer se u ovom slučaju radi o LTE verziji tableta, pa se on može koristiti i za usluge korištenja mobilnog Interneta. Nesmijemo zaboraviti i ugrađeni čitač otisaka prstiju, kako zbog sigurnosti, tako i zbog jednostavnijeg logiranja više različitih korisnika, što je čest slučaj u kućnim okruženjima.

1/1

Performanse su na odličnom nivou. Bilo da je riječ o reprodukciji multimedije, korištenju u poslovne svrhe poput Microsoft Office aplikacija koje dolaze predinstalirane, pa do zahtjevnijeg igranja, sa ovim tabletom jednostavno nismo imali problema. Iako bi volje vidjeti svježiji Android, Nougat u verziji 7.1.1 sasvim je dobro obavljao svoj posao. Ovdje treba spomenuti i integrisani Child mod, odnosno pretvaranje tableta u mod namijenjen za djecu, te takozvani Productivity interfejs koji malo više liči na rad sa laptopom.
Za pohvalu su i stereo zvučnici sa Dolby Atmos aplikacijom za detaljno podešavanje muzičkih parametara, te stražnja kamera od 8 MP koja će veoma dobro obaviti posao u slučaju da vam telefon nije pri ruci.

Na kraju spomenimo i bateriju od velikih 7000 mAh, koja je izdržala 12 sati i 15 minuta miksa reprodukcije multimedije, surfanja internetom i rada sa dokumentima.

Sve u svemu, riječ je o vrlo atraktivnom tabletu velike dijagonale ekrana i odlične hardverske specifikacije, koji je na korak od različitih premium modela, a omogućava mnogo toga, za znatno manje novca.

Cijena: 849,00 KM

Asbis Sarajevo; www.asbis.ba

PLUS
ekran, trajanje baterije, 64GB flash memorije, Child mod, zvuk

MINUS
Android bi mogao biti svježiji

SPECIFIKACIJE:
10.1-inčni (1200 x 1920 piksela) Full HD IPS ekran, Multi-touch u 10-tačaka 2GHz Quad-Core Snapdragon 625 processor sa Adreno 506 GPU; 4GB RAM, 64GB Flash memorije, proširivo sa microSD karticama; 8MP auto-focus glavna kamera; 5MP prednja kamera; čitač otisaka prstiju; 3.5mm audio jack, FM Radio Stereo zvučnici sa Dolby Atmos tehnologijom; Android 7.1.1 (Nougat) 4G LTE; WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS; 7000mAh baterija; Dimenzije: 247 x 173 x 7 (mm)