Odmah na početku da utvrdimo - domaće tržište od nedavno je bogatije za još jednog velikog proizvođača televizora. Naime, kineska kompanija TCL je ujedno i treći najveći proizvođač televizora na svijetu, a nakon ulaznog 4K modela iz P serije koji smo isprobali prošli put, sada je tu predstavnik njihove jače - C serije.

****

TCL model oznake U49C7006 pripadnik je srednje klase televizora ove kompanije, a broj 49 u oznaci govori da je riječ o televizoru sa istim brojem inča u dijagonali njegovog ekrana.

Moramo priznati da za ovu klasu i cjenovnu kategoriju ovaj model donosi izuzetno lijep i atraktivan dizajn. Tanak metalni okvir ekrana ne prelazi debljnu od 1cm, dok je donji dio sa zvučnicima prekriven tankom tkaninom.

Priključcima sa stražnje strane pristupa se bočno, što značajno olakšava bilo kakvo priključivanje kablova. Na raspolaganju imate sve što možete očekivati od jednog modernog TV-a – tri HDMI priključka, dva USB porta, digitallni i analogni antenski priključak, audio ulaze i izlaz za slušalice, Ethernet port, te Wi-fi i Bluetooth.

TV je baziran na Android sistemu i iz kutije dolazi sa njegovom šestom verzijom. Za tečan i ugodan rad zadužen je Mediatek MT5891 čipset s četverojezgrenim procesorom, 2 GB RAM-a i 16 GB interne memorije. U više navrata smo govorili o komociji Androida na TV-u, pa je tako i ovdje.

1/1

Uz pregledan i jednostavan interfejs, Google Play sadrži prilično veliku ponudu aplikacija, uključujući sve glavne streaming usluge uključujući Netflix, Youtube, Amazon, Deezer si slično. Tu su i media playeri poput Kodi i VLC, te mnoštvo igara. Uz ugrađenu funkciju Chromecasta, svoj Android telefon možete upotrijebiti za upravljanje nekim od tih aplikacija, ili da projektujete sliku telefona na TV-u.

Uz jednostavan i klasičan daljinski, u mogućnosti ste dodatno nabaviti i dodatni Smart daljinski. Isti se vrlo jednostavno poveže sa TV-om, ali u sebi pored osnovnih funkcija krije i mikrofon, te mogućnost korištenja daljinskog kao Air miša.

Ovaj model koristi LCD panel sa VA matricom, te kao što ste i pretpostavili, ima UHD ili 4K rezoluciju. Kvalitet slike je na veoma visokom nivou, posebno reprodukcija boja zahvaljujući ugrađenom širokom Gamutu boja, te 10-bitnom panelu. Ističe se odličan kontrast, a zahvaljujući bogatom meniju, opcije oko modova slike mogu se podesiti po želji do u detalj.

Ovdje nesmijemo zaboraviti i ugrađenu DTS Premium tehnologiju za reprodkciju zvuka, a ugrađeni JBL zvučnici ponudit će čist zvuk sa odličnom reprodukcijom basova i dobro definisanim srednjim tonovima, pa osim video sadržaja, ovo je sasvim dobro rješenje i za slušanje muzike.

Zaključak je jednostavan. Ovo je jedna od atraktivnijih kombinacija dobro oblikovanog 4K TV-a sa prednošću Android platforme, te vrhunskim odnosom cijene i kvaliteta.

Cijena: 1.119,00 KM

Avtera Sarajevo; www.avtera.ba

PLUS
Odnos cijene-kvaliteta; Dizajn, Android platforma, 4K rezolucija, zvuk, Chromecast

MINUS
ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
49 inča, 4K UHD 3840x2160 piksela, LED 10-bit VA panel, Android 6.0; Mediatek MT5891 CPU Quad Core; 2GB RAM; Flash: 16GB; 3x HDMI, USB 2.0, USB 3.0, DVB-T/S/C, Ethernet, WiFi, Bluetooth, 3,5mm izlaz za slušalice, Voice control, Opcionalni Smart daljinski, Wide color gamut; HDR Premium; PPI 1600; DTS Premium audio.