Tzv. Combo hardverska rješenja nisu ništa novo u svijetu kompjuterske periferije, ali ne sjećamo se da smo se odavno družili sa jednim ovakvim, pomalo specifičnim. Za sve one koji su često u pokretu i održavaju prezentacije, Lenovo ima jedan vrlo zanimljiv dodatak vašoj poslovnoj torbi.

****

Iza Lenovo N700 oznake krije se jedan drugačiji miš, kako po pitanju nekonvencionalnog dizajna, tako i po pitanju modova rada.

Prvo što ćete sigurno primjetiti je njegova čudna forma, koja izgleda kao slomljeni komad plastike. Prednji dio izgleda poput klasičnog miša, sa tri tipke, ali bez scroll točkića, dok je zadnji ravni dio klasični naslon za dlan ruke. Ovdje se odmah može uočiti da je miš malih dimenzija, što je razumljivo, jer je dizajniran za poslovne korisnike, lakšu prenosivost i manje obimne poslove. Scroll točkić je zamijenjen površinom osjetljivom na dodir, pa povlačenje prsta po srednjem trećoj tipki mijenja vertikalno skrolanje, a podržano je i swipe-nje lijevo desno sa funkcijama podržanim unutar Windowsa 8 i 10. Tu je integrisana čak i Windows Key tipka za brži pristup Windows funkcijama.

Druga nestandardna strana ovog miša je njegov način povezivanja. Jedan je uobičajeni bežični USB dongle koji za vrijeme nekorištenja možete odložiti ispod poklopca pored dvije AAA baterije za napajanje, dok je drugi mogućnost povezivanja Bluetooth vezom.

1/1

Bilo da je riječ o laptopu ili nekom drugom uređaju poput telefona, vrlo jednostavno možete kontrolisati dva uređaja istovremeno. Prebacivanje između modova bira se malim prekidačem na stražnjem donjem dijelu miša.

No, ni tu se ne završava sve što je ovaj miš u mogućnosti. Naime, rotacijom dijela koji služi kao naslon za dlan, miš se pretvara u prezenter ili laserski pokazivač. Srednja tipka postaje tipka za aktiviranje pokazivača, dok lijeva i desna tipka miša postaju tipke za listanje prezentacija naprijed-nazad. Vrlo zgodno i praktično.

Pored toga, u ovom modu, ovaj uređaj postaje najjednostavnije prenosiv miš koji smo sreli.

Na kraju, ostali smo dužni podatak da rezolucija senzora miša iznosi 1200 DPI, što je i više nego dovoljno za poslovne korisnike i rad na laptopu. Nakon svega, sve što nam ostaje je da bez ikakvih problema preporučimo ovaj uređaj svima koji su često u pokretu i žele lako prenosiv bežični miš sa obiljem zgodnih dodataka.

Cijena: 89,90 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
mogućnosti, USB i bluetooth povezivanje; kontrolisanje više uređaja odjednom, prezenter mod

MINUS
malo privikavanja na touch scroll

SPECIFIKACIJE:
USB, Bluetooth 4.0 konekcija 2 x AAA baterije Optički senzor rezolucije 1.200 DPI 3 tipke, touch scroll Prezenter mod, laserski pokazivač