Visconte serija uređaja iz kompanije Prestigio do nas je stizala u nekoliko različitih izvedbi, i uglavnom nismo imali većih zamjerki na ove uređaje. Čak šta više, riječ je o vrlo konkurentnim uređajima povoljne cijene, a evo šta nudi još jedan model iz te serije.

****

Prestigio Visconte V ili pet, nova je verzija Windows tableta koji nije značajno mijenjao koncept u odnosu na prethodne modele iz ove linije uređaja.

Naravno, promjene se najviše odnose na dizajn, te sa novim generacijama logično i na hardversku specifikaciju. Izgledu tableta teško je pronaći neku veću manu. Aluminijumski okvir kućišta i kvalitetna plastika na poleđini u konačnici daju vrlo čvrst tablet koji je prijatan pod prstima, dok diskretni crveni detalji sa strana razbijaju njegovu sivu boju.

Riječ je o tabletu sa ekranom dijagonale od 10,1-inčna kojeg odlikuje IPS matrica sa rezolucijom od 1280 x 800 piksela, koja je sasvim primjerena ovakvom uređaju. Voljeli bi smo vidjeti samo još malo više svjetloće, dok su ostali aspekti ekrana sasvim zadovoljavajući.

Pokretačka snaga ovog tableta dolazi iz Intel Atom procesora Bay Trail generacije sa četiri jezgre. Iz ovog čipa djeluje i grafička kartica, a osnovnu hardversku specifikaciju zaokružuju 2 gigabajta memorije. Naš testni model je imao 32 GB prostora za pohranu podataka, ali zbog Windowsa taj kapacitet je smanjen za trećinu, pa treba računati na proširenje ovog dijela, što nije teško jer Prestigio nije izostavio microSD slot za proširenje memorijskim karticama.

1/1

Kad smo već kod priključaka, ispod diskretnih poklopaca sa strane kriju se još microHDMI izlaz, dva puna i jedan micro USB port, što olakšava spajanje vanjske periferije, te slot za SIM kartice, koje koristi ugrađeni 3G modem.

Tablet u paketu dolazi sa eksternom tastaturom, koja je ujedno i poklopac odnosno zaštita ekrana, ali i stalak koji tablet pretvara u mini laptop. Tastatura se pomoću integrisanih magneta pretvara u stalak, što je ujedno i način sa kojim se povezuje sa tabletom, pa je ova operacija vrlo jednostavna i praktična.

Tipke i touchpad su značajno manjih dimenzija, ali su vrlo ugodni za korištenje i kao vrlo zgodna prva pomoć za kucanje kraćih tekstova i poruka.

Na kraju ne smijemo zaboraviti i bateriju, koja je na našem testu video reprodukcije izdržala čak 8 sati i 50 minuta, što je fenomenalan rezultat.

Iz svega, nije teško zaključiti. Visconte V je jedan od zanimljivijih Windows tableta na tržištu, pa ako od tableta ne zahtjevate mnogo, te uz to tražite i vrlo povoljno cijenu, ovaj uređaj može ponuditi dosta toga, kako za posao, tako i za zabavu.

Cijena: 399,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
Cijena, tastatura sa cover i stalak funkcijom, USB portovi, baterija

MINUS
Još interne memorije bi bio odličan dodatak

SPECIFIKACIJE:
CPU: Intel Atom Z3735F Bay Trail 1,83 GHz, četiri jezgre; Memorija: 2GB RAM; SSD: 32GB SSD; 10,1'' ekran IPS, 1280x800; Intel HD grafika; Micro HDMI 1.4; Bluetooth 4.0; Wi-Fi 802.11n; Micro USB; 2 x USB; Micro SD slot; audio I/O; 3G modem; Windows 10; 259 x 161 x 10,9 mm; 586 grama.