Desktop računari zbog ne tako čestih i značajnih promjena na ovom dijelu tržišta, nisu čest gost našeg laba. Ipak, ponekad se nije loše podsjetiti da i među njima ima zanimljivih uređaja, posebno za poslovne I kućne korisnike. Evo, kao na primjer, ovaj mališan.


****

HP ProDesk 400 G3, član je poslovne minijaturne linije desktop računara ove kompanije, ali se bez ikakvih problema može uklopiti u današnje trendove minimalističkih kućnih okruženja. Kao Small Form Factor računar, njegova glavna osobina su male dimenzije, koje u ovom slučaju možemo uporediti sa nekom knjigom.

Crno-siva kombinacija boja sa minimalističkim linijama izgleda vrlo atraktivno. Također, zanimljivo je da kućište može stajati kako u klasičnom položenom desktop, tako i u uspravnom ili tower položaju, uz pomoć nosača koji se isporučuje sa njim.

1/1

Obzirom da je riječ o uređaju čiju konfiguraciju možete podešavati vlastitim potrebama, naš testni model je bio opremljen Intel Core i5 procesorom sedme generacije, uz 4 GB RAM-a, te SSD kapaciteta 128 GB. Ovo je sasvim dovoljno za večinu poslovnih zadataka, kao i kućne aktivnosti surfanja i reprodukcije multimedije, a u slučaju da vremenom želite neku nadogradnju, kućište se jednostavno otvara, čime se pristupa minijaturnoj i uredno posloženoj konfiguraciji.

Pored svega, riječ je o potpuno bešumnom uređaju, pa ćete se ponekad zapitati, da li uopšte funkcioniše.
Što se tiče priključaka, tu je obilje USB priključaka uključujući i dva sa prednje strane, a nedostatak u našoj testnoj konfiguraciji naveli bi smo izostanak Wi-Fi-a i HDMI priključka, pa se moraju koristiti Ethernet I VGA priključak. Naravno, ovo se može popraviti u izboru konfiguracije, jer postoje opcionalna rješenja.

U ovom paketu dolaze i USB tastaura i miš, koji karakteristikama potpuno odgovaraju namjeni ovog računara.

Kompletnu sliku zaokružuje Windows 10 Pro OS, pa sve što možemo zaključiti da je ovo izuzetno lijepo i jednostavno poslovno-kućno PC rješenje. Samo treba obratiti pažnju na neke elemente konfiguracije pri nabavci.

Cijena: 1.289,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis

PLUS
dizajn, kompaktnost, jednostavna nadogrdnja

MINUS
HDMI i Wi-Fi opcionalno

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5 (7th Gen) 7500T / 2.7 GHz, Intel HD Graphics 530; 4GB DDR3 RAM; SSD 128 GB; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0 , 2 x USB 3.1 Gen 1, 2 x USB 2.0, RJ-45; izlaz za slušalice; VGA; Microsoft Windows 10 Pro; HP tastaturai miš, 17.7 x 3.42 x 17.47 cm; 1,21 kg.