Vjerovatno je malo vas čulo za kinesku kompaniju TCL, pa ako niste znali, ona je iza LG-a i Samsunga, treći najveći proizvođač televizora na svijetu. Upravo jedan njihov TV, imali smo priliku isprobati.

****

Iza oznake U43P6046 krije se televizor koji pripada ulaznom segmentu njihove P60 serije. Radi se o Ultra HD ili 4K televizoru sa ekranom dijagonale 43-inčna koji koristi VA matricu.

Po pitanju dizajna, TV izgleda veoma moderno. Aluminijumski okvir i nogare stalaka u istoj boji ostavljaju dojam kompaktnosti, a i debljina mu je sasvim prihvatljiva ukoliko ga želite montirati na zid.

Pored UHD rezolucije, riječ je o televizoru koji je baziran na Android platformi, i to njenoj sedmoj verziji. Android na TV-u je već prežvakana tema, od jednostavnosti korištenja, do niza brojnih mogućnosti korištenja aplikacija, te sinhronizacije sa vašim telefonom ili tabletom. Spomenimo samo mogućnost zabave putem igara, priključivanje gamepada ili miša i tastature, te korištenja servisa poput Netflixa ili Kodia. Ugrađen je čak i Chromecast, pa je lako ekran vašeg telefona streamati na TV.

Od priključaka sa stražnje strane sigurni smo da vam ništa neće nedostajati, jer ćete tu pronaći čak 4 HDMI priključka, po jedan USB 2.0 i 3.0 port, klasični antenski  i digitalni priključak, te audio ulaze. Naravno, nisu izostavljeni ni Ethernet, Wi-Fi i Bluetooth.

1/1

Uz TV dolazi klasičan i jednostavan duguljasti daljinski kontroler sa vrlo zgodnim rasporedom tipki i uobičajenim funkcijama. Međutim, ukliko želite iskoristiti sve prednosti Android platforme, u mogućnosti ste dodatno nabaviti i dodatni Smart daljinski. Isti se vrlo jednostavno poveže sa TV-om, ali u sebi pored osnovnih funkcija krije i mikrofon, te mogućnost korištenja daljinskog kao Air miša. Google Assistant omogućiti će da glasovnim komandama jednostavno pokrenete aplikaciju, pogledate YouTube klip koji želite, otvorite web stranicu i slično.  Naravno, ovo zahtjeva malo privikavanja i učenja, ali može značajno ubrzati i pojednostaviti rukovanje uređajem.

Što se tiče kvalitete slike, večih zamjerki nemamo, osim što bi voljeli vidjeli malo više svjetloće. Zbog obilja mogućnosti podešavanja slike, sve je vrlo jednostavno prilagoditi vlastitom ukusu, a tu je i podrška za HDR za sve one koji vole uživati u takvim sadržajima. Na pozitivnu stranu stavljamo i odličnu reprodukciju zvuka uz DTS Premium tehnologiju, pa zaključak nije teško izvući.

Želite li 4K Android TV vrlo atraktivne i povoljne cijene, TCL sa ovim modelom bi vam mogao biti veoma zanimljiv izbor.

Cijena: 975,00 KM

Avtera Sarajevo www.avtera.ba

PLUS
Android, 4K, dizajn, Chromecast, zvuk, odnos cijene-kvaliteta;

MINUS
ništa značajno

SPECIFIKACIJE:
43 inča, 4K UHD 3840x2160 piksela, LED 10-bit VA panel, Android 7.0; CPU Quad Core; Flash: 16GB; 4x HDMI 2.0a, USB 2.0, USB 3.0, DVB-T/S/C, Ethernet, WiFi, Bluetooth, 3,5mm izlaz za slušalice, Voice control, Opcionalni Smart daljinski, DTS Premium audio,