Iako je prvenstveno namijenjena poslovnim korisnicima, ProBook serija HP-ovih laptopa, u zavisnosti od modela, vlo lako će se uklopiti i u potrebe mnogo šireg kruga korisnika.  Primjer takvog laptopa je i ovaj HP ProBook 470 G5.

****

HP ProBok 470 G5 je predstavnik pete generacije ove serije laptopa, a osim što donosi promjene u hardverskoj osnovi, ova serija donosi i neke kozmetičke izmjene.

Prije svega zaobljeni uglovi i ivice koje su se mogle naći na prethodnim generacijama, zamijenjene su mnogo oštrijim i kvadratnim crtama, što mnogo više i odgovara namjeni ovog uređaja. Pored toga, bez obzira što je riječ o 17-inčnom laptopu, HP je shvatio da je u današnje vrijeme optički drajv definitivno višak, pa uz dodatak crnog aluminijumskog dijela oko tastature, sve djeluje vrlo uglađeno, čvrsto i pouzdano.

Spomenuti 17,3-inčni ekran ima FullHD rezoluciju i anti-refleksivni premaz, a IPS matrica će obezbijediti veoma dobru svjetloću i velike uglove vidljivosti. Kontrast bi za nijansu mogao biti bolji, ali ništa značajno posebno za poslovnu ili kućnu upotrebu laptopa.

Kada smo rekli da laptop donosi osvježenu hardversku konfiguraciju, u ovom slučaju mislili smo na osmu generaciju Intelovih procesora. Riječ je o snažnom i7 procesoru oznake 8550U koji ima četiri jezge uz HT tehnologiju, osnovnog radnog takta od 1,8 GHz, koji se u Turbo režimu penje i na 4 Ghz.  Uz njega je tu i 16 GB DDR4 memorije, te SSD kapaciteta 512 GB i to u NVMe izdanju, što se itekako vidi na agilnosti i radu sistema. Pored toga, HP je predvidio i nadogradnju komponenti ispod poklopaca sa donje strane, pa ukliko želite proširiti kapacitete memorije ili hard diska, pristup je vrlo jednostavan.

1/1

U konfiguraciji je i NVIDIA GeForce 930MX grafička kartica, ali nekako nam se čini da će najčešće sliku prikazivati Intelova UHD 620 integrisana grafika iz procesora, pošto je ona sasvim dovoljna za potrebe ovog laptopa. Ipak, ako nekome padne na pamet pokretanje neke zahtjevnije 3D igre, i to je moguće uz smanjivanje detalja i rezolucije.

Spisak portova uključuje sve što vam može zatrebati, HDMI i VGA izlaz, USB type-C port, dva USB 3.0 i jedan USB 2.0 port, Ethernet port, čitač memorijskih kartica, te 3,5mm priključak za slušalice. Važno svim poslovnim korisnicima su tehnologije o zaštiti podataka, a ova konfiguracija uključuje čitatač otisaka prstiju, te TPM čip za enkripciju diskova.

Iako bi zbog dimenzija cijelog uređaja voljeli vidjeti veće tipke, tastatura je sasvim solidna, posebno ako volite kratak hod tipki koji je danas popularan.

4 sata i 50 minuta izdržala je baterija na testu HD video reprodukcije, što je izuzetno dobar rezultat. Uz Windows 10 Pro licencu i sve rečeno, HP ProBook 470 G5 se nameće kao odličan poslovni uređaj za nešto zahtjevnije koriniske, ali i kao veoma dobar izbor za multimedijalni ili kućni laptop.

Cijena: 2.599,90 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
konfiguracija, brzina, laka nadogradnja

MINUS
ništa značajno

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 8550U osme generacije (1,8GHz, Turbo: 4 GHz); NVIDIA GeForce 930MX ; 17,3" IPS LED ekran, 1920x1080; 16GB DDR4 RAM; SSD 512 GB NVMe; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; Gigabit Ethernet; 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; HDMI; VGA; Audio I/O; Čitač otisaka prstiju; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Windows 10 Pro; 413 x 276 x 2.25 mm; 2,5 kg.